Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava keramike v kostanjeviškem lapidariju

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Razstava keramike v kostanjeviškem lapidariju

V lapidariju kostanjeviške galerije Božidar Jakac so danes zvečer odprli razstavo z naslovom Keramika v konceptu 4, na kateri so razstavljena dela Mirsada Begića (Ohraniti sanje), Damijana Kracine (Sanitarium), Iztoka Maroha (Sistemi) in Nataše Sedej (Nevestina celica).

„Izkušnje z razstavo Iztoka Maroha in dejstvo, da so razstavni prostori lapidarija razmejeni z ločenimi vhodi na štiri zaključene prostorske celote, je narekovalo izbor štirih avtorjev, ki bi se predstavili s seit specific projekti. Zato naslov Keramika v konceptu 4. Med izbiranjem umetnikov, ki bi lahko ustregli tem pogojem, pa se je izkazalo, da jih je neverjetno malo. Zato sem se zatekla h kompromisu in povabila kar dva izmed njih, ki sta se v preteklosti že predstavila s tovrstnimi projekti v teh galerijskih prostorih: Mirsada Begića in Iztoka Maroha," je razstavi na pot zapisala Barbara Rupel, ki je umetnike in koncept razstave predstavila tudi na nocojšnji otvoritvi. „Ob dejstvu, da je bil primarni namen razstave, da izpostavi prisotnost keramike v konceptih različnih razstavnih projektov izbranih avtorjev, se je nenadejano izluščila skupna pomenska nit, ki povezuje vse projekte. Vsi izbrani umetniki namreč razmišljajo o mejnih stanjih med življenjem in smrtjo. Zato bi lahko razstavo naslovili tudi Prehajanja ali Prehodi. Tukaj se pojavi vprašanje, ali ni morda prav delo z glino tisto, ki umetnika popelje na pot tovrstnega razmišljanja," še dodaja Ruplova.

Razstava je uvrščena med spremljevalne dogodke 1. mednarodnega trienala keramike Unicum 09, na ogled pa bo vse do 31. julija.P.P.

« Nazaj na seznam