Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava kiparskih del Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici Krško

Objavljeno: Četrtek, 16.03.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava hedvike cener (17)

Kiparska dela Hedvike Cener (na sliki) bodo na ogled do 5. aprila.

Planeti. Nazaj na zemljo je nova samostojna razstava ljubiteljske kiparke Hedvike Cener, ki jo je umestila v nove prostore Valvasorjeve knjižnice Krško, kjer je 10. marca 2023 potekala otvoritvena prireditev. Kakor njeni predhodni razstavi v prostorih krške knjižnice, Drevo, simbol življenja (2012) in Indijanska kultura (2015), tudi tokratna razstava v glavno vlogo postavlja naravo.

razstava hedvike cener (2)
Razstava ni zgolj prijetna na pogled, temveč je tudi okrepljena s kritičnim pogledom, pozivom in ponujeno katarzo, ki je v naravi, naravnem. Kajti glas narave je jezik, ki živi tiho, manj opazno, manj vsiljivo. Je jezik življenja. Zapisan je v vsakem posamezniku, razumemo ga vsi, a marsikdo ga zaradi hitrega življenjskega tempa in drugih pritiskov ne sliši več. Hedvika Cener prepozna in opozarja na jezik narave, zato je tudi tokratno razstavo zasnovala kot poziv k miroljubnosti, klic k vrnitvi in čutenju narave.

razstava hedvike cener (3)
Hedvika Cener svoja občutenja in razmišljanja že vrsto let preliva v kiparske izdelke. Bila je članica Društva likovnikov Krško Oko, v predkoronskem obdobju je pet let uspešno sodelovala z Ljudsko univerzo Krško. Pod njenim okriljem je združila ljubiteljske kiparje iz Posavja in soustanovila skupino Samorastniki, kjer je kot kiparka animatorka sooblikovala tečaje modeliranja z glino pod mentorskim vodstvom akademskega kiparja Lovra Inkreta. Sodeluje tudi z Večgeneracijskim centrom Krško, kjer na delavnicah predaja svoje znanje otrokom in mladim. Omenjena sodelovanja, kiparkino delo in osrednjo nit tokratne razstave je predstavila Mojca Pompe Stopar z Ljudske univerze Krško, ki je med drugim poudarila, da Hedvika Cener »za vsemi stvarmi išče globino in širino. Najraje ima motive iz narave. Na ogled nam je postavila planete – vse v barvi zlate in modre, barvi zemlje in neba. Nebo je modro, zemlja pa je zlata. Brez zemlje ni življenja. Kot sama pravi, je ta razstava »klic ljudem v sili«, da se ponovno zavemo pomena zemlje, narave in spremenimo svoj odnos do vsega, kar nas obdaja.«

razstava hedvike cener (9)

Na razstavi se je zbralo lepo število obiskovalcev

Prireditev so sooblikovali Biserka Bračun z igranjem na gong, Maruša Ferenčak in Žan Bračun z vokalno-instrumentalnim nastopom ter najmlajša članica skupine Samorastnikov Urška Bračun, ki je s predajo šopka babici uradno otvorila razstavo, ki bo na ogled do 5. aprila. Prireditev je povezovala bibliotekarka Urška Šoštar.

Urška Šoštar, Valvasorjeva knjižnica Krško
Fotografije: Matjaž Bračun 
« Nazaj na seznam
»