Časopis za pokrajino Posavje
26.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava kmečkega orodja in predmetov

Objavljeno: Sobota, 25.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava AKZ Zabukovje (1)

Podstrešni del večnamenskega doma v Zabukovju je dobil novo vsebino – postal je razstavni prostor.

Aktiv kmečkih žena Zabukovje, ki deluje na območju istoimenske krajevne skupnosti v sevniški občini in je del Društva kmetic Sevnica, v letošnjem letu obeležuje 30 let ustanovitve aktiva.

»Dobre temelje za delovanje našega aktiva, ki šteje 28 članic in pet predstavnikov močnejšega spola, so dale že naše matere, saj so vedno poskrbele za bogato obložene mize ob raznoraznih prireditvah. Bile so tudi pobudnice in udeleženke različnih predavanj, organizirale pa so tudi kuharske in šiviljske tečaje,« pove predsednica AKŽ Zabukovje Albina Sehur, ki je vodenje aktiva prevzela od Marijane Romih. Prva predsednica leta 1991 ustanovljenega aktiva kmečkih žena v Zabukovju je bila Fanika Arnšek, ki je to funkcijo opravljala polnih 17 let.

Ob jubileju so članice in člani aktiva konec avgusta pripravili v večnamenskem domu v Zabukovju kulturno prireditev, ki so jo z nastopom obogatili folklorna skupina DU Sevnica Spomin, domača ženska vokalna skupina Rosa in harmonikar Gašper Žveglič. Na prireditvi, ki je zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa potekala v ožjem krogu, so podelili tudi priznanja najstarejšim članicam, tistim, ki so aktivu »zveste« že 30 let, s posebno zahvalo pa so se v aktivu zahvalili donatorjem. Ob jubileju so izdali brošuro, v kateri je opisan nastanek in delovanje aktiva, pomembnejši dogodki in tudi načrti. V podstrešnem delu doma so pripravili razstavo stare kmečke opreme, orodja in predmetov – lončene posode za shranjevanje živil, kuhanje, peko in pijačo; sklednik kot tradicionalen kos pohištva v podeželski hiši; kolovrat, nočna omarica s posteljo; likalnik na žerjavico, slike ...

Zanimiva razstava je na ogled ob predhodni najavi na telefonsko številko 031 230 283 (Albina Sehur).

S. R., foto: S. R., AKŽ Zabukovje

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam