Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava o MePZ Viktor Parma Krško

Objavljeno: Torek, 03.07.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_2268
Valvasorjeva knjižnica Krško vabi v poletnih mesecih k ogledu domoznanske razstave »Pojmo, bratje, pesem o svobodi!«, ki prikazuje 20-letno delovanje MePZ Viktor Parma Krško (1973–1993).

Pregledno razstavo o takratnem ''občinskem'' zboru je knjižnica pripravila ob 45-letnici ustanovitve zbora in 160-letnici rojstva skladatelja Viktorja Parme (1858–1924), avtorja koračnice »Hej, Krčani!«, ki je v 19. stoletju nekaj časa deloval v Krškem in po katerem se je pevski zbor poimenoval na predlog tedanjega ravnatelja krške osnovne šole Slavka Smerdela.

IMG_2292
Osmim pevcem, ki so se udeležili ustanovnega sestanka zbora 2. oktobra 1973, se je kmalu pridružilo večje število pevk in pevcev. Intenzivne vaje dvakrat tedensko, zavzetost in vztrajnost pevovodje Adolfa Moškona in vseh članov so nedvomno vplivali na napredovanje in priljubljenost zbora. Prvič se je zbor predstavil javnosti na proslavi v počastitev dneva JNA 21. decembra 1973 v dvorani DPD »Svoboda« v Krškem, svoj prvi celovečerni koncert pa so izvedli pod naslovom »Pojmo, bratje, pesem o svobodi!« 25. aprila 1975, po katerem je poimenovana tudi trenutna razstava v krški knjižnici.

V svoj program je zbor postopoma vključil skladbe od renesanse do povojnih pesmi. Prirejal je samostojne koncerte, se udeleževal pevskih revij, tekmovanj, s svojimi nastopi popestril številne prireditve in proslave, nastopal ob otvoritvah šol, delovnih obratov in drugih ustanov, ob praznikih krajevnih skupnosti itd. Nedvomno ostajajo v spominu nastopi ob položitvi temeljnega kamna NEK, na 4. festivalu Revolucija in glasba, ob sprejemih »Vlaka bratstva in enotnosti«, nastop v Slovenskem domu v Zagrebu, nastopi ob praznovanju 500-letnice mesta Krška, vsakoletno sodelovanje na Taboru slovenskih zborov v Šentvidu, nastopi in obiski ob jubilejih prijatelja, umetnika Vladimirja Štovička, ob žalni slovesnosti ob smrti J. B. Tita, nastop na »Koncert-u iz naših krajev« v organizaciji RTV, radijska snemanja, snemanje TV-oddaje »Pesem izpod Bohorja«, nastop ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije itd.

Najbolj prepoznaven in skoraj obvezen del prireditev je zbor postal v krški občini pa tudi širše v Posavju, nepozabni pa ostajajo tudi nastopi po drugih slovenskih krajih in v tujini (Železna Kapla (1985), Obrigheim (1987, 1992), Mannheim (1987), Pohlheim (1988), Rajlovac (1989), Mostar (1991)), ki so se začeli vrstiti predvsem v času, ko je leta 1983 zborovodjo Adolfa Moškona nadomestil dotedanji član zbora in korepetitor Janko Avsenak (zbor je vodil do leta 1993).

Pregledna razstava s fotografijami, časopisnimi članki, priznanji in drugim gradivom predstavlja eno najmočnejših pevskih zasedb v Posavju v tistem času. Obiskovalci razstave si lahko ogledajo tudi video projekcijo njihovih nastopov in druženj, ki je bila pripravljena ob srečanju »Parmovcev« leta 2004. Razstava je na ogled v prostorih osrednje krške knjižnice v času odprtosti knjižnice.
 
Urška Šoštar, Valvasorjeva knjižnica Krško
 
« Nazaj na seznam