Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstavljena dela likovne kolonije ArtKum 2018

Objavljeno: Petek, 19.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
ArtKum, razstava 2019 (87)

Zoran Cvar je Trboveljčan, ki že več kot tri desetletja živi v Loki pri Zidanem Mostu, kjer je kmalu po svojem prihodu ustanovil kulturno društvo, ki je kraju dalo poseben pečat z organizacijo Krearta, zadnjih devet let je tudi predsednik Društva za umetnost Kum.

V včerajšnjem večeru se je v Mosconovi galeriji na sevniškem gradu odvijalo odprtje razstave slikarskih, kiparskih in fotografskih del, ki so nastajala v lanskem letu na avgustovski tridnevni likovni koloniji na zasavskem Triglavu – 1220 metrov visokem Kumu, ki je najvišji vrh Posavskega hribovja.

ArtKum, razstava 2019 (89)

Eden izmed lanskoletnih udeležencev tridnevne likovne kolonije ArtKum je bil radeški kamnosek Robert Hiršel.

Predstavljena dela na sevniškem gradu so svojstvene pripovedi o živem in tvornem odnosu do likovnega raziskovanja ter izražanja skozi različne tehnike in motive, s katerimi likovni ustvarjalci ter fotografi upodabljajo zunanji in notranji svet. Na tokratni razstavi se svojimi deli predstavljajo Bogdan Barovič (Trbovlje), Lojze Adamlje (Ljubljana), Elena Delfini (Lokovec, Nova Gorica), Nevenka Flajs (Krmelj), Sebastjan Peršolja (Lokovec pri Novi Gorici), Zdravko Dolinšek (Trbovlje), Jože Marinč (Kostanjevica na Krki), Severina Trošt Šprogar (Trbovlje), Janez Pelko (Kranj), Jože Potokar Cvrčo (Trbovlje), Andrej Blažon (Novo mesto), Robert Hiršel (Radeče), Jure Crnkovič (Zagorje) in Boris Koteski (Loka pri Zidanem Mostu).

Odprtje sinočnje razstave je popestril učenec GŠ Sevnica Jaša Medved z zaigranima skladbama na kitari, navzoče pa je nagovoril predsednik Društva za umetnost Kum – Art Kum Trbovlje Zoran Cvar, ki pravi, da umetnost ne pozna meja. "Na Kumu vsako leto sodeluje od pet do deset likovnih ustvarjalcev. Na Kumu dobijo navdih, bistvo pa je druženje," pove Cvar, ki je vodenje društva Art Kum Trbovlje prevzel pred devetimi leti. Doda še, da bo letošnje že 29. srečanje slovenskih umetnikov na vrhu Kuma potekalo konec avgusta, poleg slikarjev in kiparjev bodo prisotni tudi fotografi, en večer bo namenjen koncertu. "Obiskovalci lahko umetnike spremljajo pri nastajanju njihovih del," zaključi  sogovornik s povabilom na zasavski Triglav.

S. R.
« Nazaj na seznam
»