Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rdeča je ženskega spola …

Objavljeno: Petek, 06.03.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
dlb-razstave (29)

Anton Zorko, Zlatka Vučinić, Vlado Cedilnik, Alenka Venišnik, Kristina Bevc, Nevenka Rušković

Šest članov Društva likovnikov Brežice (DLB)  je v torek, 3. marca, stene avle brežiškega MC naredilo privlačne z grafično razstavo, ki so jo pred mednarodnim dnevom žena poimenovali »Rdeča je ženskega spola«. Rdeča kot barva upora, boja za pravičnost, je bilo njihovo vodilo.

Tokrat so svoja dela postavili na ogled Kristina Bevc, Marija Kukovica, Tanja Kržan, Ema Šušterič, Alenka Venišnik in Anton Zorko.

Še v vlogi predsednice je Kristina Bevc znova poudarila, da v društvu tudi letos dajejo poudarek na izpopolnjevanju svojega znanja. Ker je za grafiko še vedno dovolj zanimanja, celo nad pričakovanji, so se letos izobraževali »o« in preizkusili »v« grafični tehniki kolagrafija.
dlb-razstave (22)

Plesalka Žana Žniderič

Izrazila je zadovoljstvo, da ji je uspelo zbrati skupino ustvarjalcev, ki razstavljajo, kajti, kot je rekel njihov prvi mentor, znani grafik brežiških vedut, slikar in likovni pedagog Vlado Cedilnik, je grafika težaško delo. Namreč napor, ki ga je treba vnesti za pripravo matrice in nato za odtiskovanje, marsikoga odvrne.

Kot je dejala Bevčeva, ki je pravkar dopolnila bivšo osemletko kot predsednica DLB, si je na polovici te osemletke zadala, da obudi grafiko v društvu. In ji je uspelo. Naslednja leta so svoje znanje širili s spoznavanjem novih grafičnih tehnik pod mentorstvom lik. pedagoginje Alenke Venišnik, ki ji je blizu eksperimentiranje. In verjame, da bo grafična skupinica nadaljevala in se bo z dosežki tudi predstavljala. »Vesela sem, da se je v osmih letih vedno našla sredina, ki mi je bila pripravljena pomagati, in smo zadan načrt izpeljali. Hvala za vse spodbude, komentarje in predloge, med katerimi sem krmarila, da bi lahko uresničila največ za člane in društvo,« je sklenila misli Kristina ter zadolžitve društva predala novoizvoljeni predsednici Zlatki Vučinić.

Alenka Venišnik je nanizala vrsto simbolov, značilnosti, pomenov in povezav na temo rdeče barve, ki je energična barva, ekstremnih čustev, tako vzvišenih kot prostaških, je barva ljubezni in zločina, žrtvovanja in nasilja, vitalnosti in destrukcije, optimizma, aktivnosti, borbe in zmage. Ker je bila otvoritev pred 8. marcem in je ustvarjanje potekalo teden dni (vzdušje delovno, kreativno, tudi s smehom) pred otvoritvijo, je tudi mentorica pomensko izbrala temo, posvečeno temu prazniku. »To je mednarodni praznik žensk, ki ga približno v 100 državah praznujejo vsako leto za ekonomske, politične in socialne enakopravnosti le-teh. Z izbrano temo, grafikami in pričujočo razstavo podpiramo boj žensk, na žalost še vedno tudi danes …« je izpostavila mentorica Alenka, kako pa so ta problem likovno izrazili posamezniki grafične delavnice, pričajo likovna dela. Zanimiva za ogled.

Kristina Bevc se je zahvalila vsem, ki so društvu in njej osem let stali ob strani, ravnateljici OŠ Bizeljsko Metki Kržan, ki že tretje leto z razumevanjem dovoljuje uporabo učilnic in njihovih grafičnih preš, PD Imani, Kseniji Herakovič za oblikovanje otvoritvenih dogodkov, tokrat je zaplesala Žana Žniderič, Posavskemu obzorniku za spremljanje dogodkov, Občini Brežice, MC Brežice in vsem drugim, kjer so lahko predstavili svoje ustvarjalno delo.

Vam v veselje …

dlb-razstave (7)

Marija Kukovica, Valentina Vuk in Sonja Kostanjšek

Brežiški likovniki so s svojimi avtorskimi deli 27. februarja vnesli živahnost in pisano veselje stanovalcem, ki domujejo v brežiškem Domu upokojencev. Razstavo so naslovili Vam v veselje.

Prisrčen pozdrav je stanovalcem, vodji doma mag. Valentini Vuk in pevcem domskega zbora, ki jih vodi Elizabeta Križanić, namenila priznana likovna ustvarjalka DLB Marija Kukovica in jim zaželela, da bi si oči, srca in duha spočili na slikah, ki so bile ustvarjene v akrilni tehniki, na stene njihovega doma pa prinašajo veliko raznobarvnih cvetic in slikovitih pokrajin.

Vodja Valentina Vuk se je zahvalila za likovno razgibanost, ki so jo prinesli likovniki, ter za vzajemno sodelovanje, ki vse plemeniti, kot tudi za zapete pesmi pevcev Žarka.

Razstavljajo: Mija Baškovč, Kristina Bevc, Helena Frešer, Marija Kukovica, Darko Oštrbenk, Olga Piltaver, Mihaela Prevejšek, Vladka Sumrek, Alenka Venišnik, Metka Vimpolšek in Anton Zorko.

Medtem pa članice DLB prinašajo še novost. V bivši prodajalni Darila Don sta namreč s keramičnimi izdelki Kristina Bevc in Alenka Venišnik dali dušo Likovni vitrini; v Kavarni pa je za prijazen pogled na portrete poskrbela Andreja Komočar, pri tem gre v bistvu za štafelaje pri Renati.

N. J. S.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte