Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Reformatorja na krškem odru več kot navdušila

Objavljeno: Nedelja, 07.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
reformatorji na odru - kd (35)

Boštjan Gorenc Pižama in Nik Škrlec na krškem odru

Po premieri v Cankarjevem domu stripovskega stand upa Reformatorji na odru na dan reformacije sta Nik Škrlec v vlogi Jurija Dalmatina in Boštjan Gorenc Pižama kot Adam Bohorič uprizorila premierno predstavo minuli petek pod večer tudi na odru Kulturnega doma Krško. Predstava Reformatorji na odru, narejena po stripovski podlagi Reformatorji v stripu, je namreč nastala v koprodukciji Kulturnega doma Krško, Cankarjevega doma Ljubljana in Zavoda Škrateljc.

reformatorji na odru - kd (34)

Dr. Uroš Grilc iz Zavoda Škrateljc ter idejni oče stripa in predstave Žiga Kump

Že lani izdan strip Reformatorji v stripu, ki ga je spisal Boštjan Gorenc Pižama, spremno študijo o razvoju slovenščine v dobi reformacije prispeval literarni zgodovinar dr. Kozma Ahačič, ilustriral pa Jaka Vukotič, je postal uspešnica, saj je letos prejel znak kakovosti zlata hruška, ki ga za odličnost izdanega mladinskega knjižnega dela kot znak kakovosti podeljujeta Pionirska - Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, nedvomno pa si znak odličnosti zasluži tudi stripovska uprizoritev Reformatorji na odru, pri kateri gre za nadgradnjo projekta, ki so ga v letu 2019 z namenom obeleženja Bohoričevega leta zasnovali v Kulturnem domu Krško.

Na petkovi predstavi bi namreč le težko našli gledalca, ki ga predstava ne bi več kot navdušila, saj sta Nik Škrlec in Boštjan Gorenc Pižama skozi dobro uro trajajočo igro na komičen način sledila Dalmatinovemu in Bohoričevemu delovanju od Krškega do Nemčije, mimogrede, vključujoč občinstvo in tri animirane vložke, postregla s podatki o njunih najpomembnejših delih, prevedeno Biblijo in prvo slovnico slovenskega jezika, pisano v latinščini, se med drugim obregnila ob strogi šolski red, ki ga je Bohorič spisal za stanovsko šolo v Ljubljani, in upodabljala, sprehajajoč se skozi 16. in 21. stoletje, tako protagonista reformacije kot drug drugega.

reformatorji na odru - kd (3)

Odlična predstava je odtehtala dosledno pregledovanje PCT-pogojev pred vstopom v hram kulture.

Direktorica KD Krško Darja Planinc je za Posavski obzornik povedala, da bo v dogovoru s Cankarjevim domom in Zavodom Škrateljc odrska adaptacija romala tudi med slovenske šolarje, saj bodo ogled predstave ponudili tako osnovnim šolam, pri čemer je ciljno občinstvo predvsem zadnja triada, kot srednjim šolam: »Te si bodo lahko v sklopu kulturnega dneva ob ogledu predstave v Krškem ogledali tudi mesto, v katerem sta ustvarjala Bohorič in Dalmatin, mestni muzej, grad Rajhenburg in druge posebnosti, dediščino mesta in občine.« Obenem je izrazila tudi zadovoljstvo, da je projekt Reformatorji v stripu in Reformatorji na odru, njun idejni oče je koordinator in organizator kulturnih programov Žiga Kump, postal vseslovenski ter da so v Cankarjevem domu in Zavodu Škrateljc našli partnerja, s katerima so tvorno sodelovali, uspešno izvedli projekt, s katerim so se poklonili osebnostim, ki so delovale v naših krajih in postavile temelje slovenskemu jeziku.

Po ogledu predstave je bil vidno zadovoljen tudi snovalec projekta Žiga Kump: »V bistvu sta tako strip kot odrski stand up presegla pričakovanja. Kljub temu da smo vedeli, da gre za vsebino, ki je pomembna, aktualna in obenem vabljiva, vendarle nismo pričakovali oz. si nismo dovolili upati na tolikšen pozitiven in množičen odmev nanju.« Ob tem je Kump izpostavil ob že omenjenih, ki so dali svoj prispevek k nastanku stripa in uprizoritve,
reformatorji na odru - kd (47)

Nik Škrlec med podpisovanjem stripov

še direktorja Zavoda Škrateljc dr. Uroša Grilca, ki podpira projekt že od podanega predloga dalje, in Hano Repše, ki je za odrsko predstavitev pripravila tudi stripovske animacije.

Navdušenja spričo igranja pred domačim občinstvom pa tudi ni skrival brestaniški rojak Nik Škrlec: »Današnja premiera v Krškem je bila dobesedno fantastična. V bistvu se že sama predstava poigrava s to lokacijo, saj sta Adam Bohorič in Jurij Dalmatin lika, na katera moramo biti in nedvomno smo Posavci ponosni. In za naju z Boštjanom je bilo igranje tu res navdihujoče in ultra zabavno, zato se na tej točki zahvaljujem vrhunski publiki.«

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte