Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Reminiscence – razstava keramike Zlatke Vučinić

Objavljeno: Petek, 12.04.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0117

Margareta Marjetič (levo) je predstavila življenje in delo avtorice razstave Zlatke Vučinić (v sredini), Alenka Venišnik (desno) pa je strokovno predstavila razstavo.

V torek, 9. aprila, je na gradu Rajhenburg v Veliki dvorani potekal kulturni program v okviru odprtja razstave keramike Zlatke Vučinić, ki jo je naslovila Reminiscence in je na ogled v Okrogli dvorani gradu.

Večer je povezovala predsednica KD Svoboda Brestanica Margareta Marjetič, ki je poudarila, da je Zlatka Vučinić svojo mladost preživela v rodni Brestanici, nato pa se je preselila v Brežice, kjer si je ustvarila družino in končala študij ekonomije.

Ustvarjalna pot od gline do prve šalčke

DSC_0140

Članice in člani vokalne in literarne skupine KD Svoboda Brestanica so skupaj s pianistko Estero Cetin pripravili za uho nadvse prijeten kulturni program.

»Glino in keramiko je vedno občudovala,« je povedala Marjetič in dodala, da se je pred desetimi leti Vučinić udeležila izobraževanja na tem področju pri KUD Liber v Krškem, nato pa se je včlanila tudi v Društvo likovnikov Brežice. Svoje izobraževanje je širila na raznoraznih tečajih in delavnicah, veliko pa se je izobraževala tudi sama s pomočjo literature v angleščini, preko družbenih omrežij itd.

Zlatka Vučinić ustvarja doma, od leta 2020 pa vodi keramične delavnice za člane DLB, prvič je razstavljala leta 2014 v okviru razstave KUD Liber Krško z naslovom »Od gline do šalčke«. Leta 2022 se je predstavila s svojo prvo manjšo samostojno razstavo. Sodeluje tudi na mednarodni žirirani razstavi Ex Terra Krško, v letošnjem letu pa se je predstavila že trikrat (mednarodni Ex Tempore Ptuj, mednarodna razstava na Hrvaškem Moj mikrokozmos, razstava Mati Zemlja v Mestni galeriji Brežice). Sicer pa že peto leto predseduje Društvu likovnikov Brežice.
DSC_0145

Skupinska fotografija nastopajočih ob odprtju razstave»Zlatka Vučinić z razstavo Reminiscence obeležuje dvojni jubilej – 10 let ustvarjanja v keramiki in 10 let delovanja v Društvu likovnikov Brežice,« je še izpostavila Marjetič.

Trije sklopi razstave Reminiscence

Obsežnejšo in vsebinsko poglobljeno predstavitev razstave je pripravila likovna pedagoginja Alenka Venišnik, ki je med drugim dejala, da je razstava Reminiscence zasnovana v tri sklope – v prvem sklopu se avtorica predstavlja s številnimi starimi tehnikami oblikovanja in žganja gline, v drugem sklopu pa se predstavlja z instalacijo v lesenem kubusu iz keramičnih krogel ter kovinskih palic s poudarjenimi maticami, posamezni elementi pa »lebdijo« v omejenem prostoru.
DSC_0148

Utrinek z razstave Reminiscence Zlatke Vučinić»Za tretji sklop lahko trdim, da je avtorici 'pisan na kožo'«, je še izpostavila Venišnik, saj se poleg keramike ukvarja tudi s t. i. malo plastiko. S petimi figurinami v raku tehniki, ki vsaka nosijo močno sporočilo, avtorica »opozarja in razmišlja o ženski in njeni vlogi v družbi«, še razloži Venišnik.

»Pri glini ne gre samo za roke, ki oblikujejo …«

Vučinić o svoji razstavi in delovanju razmišlja takole: »Ko se zazreš v daljave, ko zahrepeniš po zvezdah na nebu in se ti odprejo neskončne možnosti, si sam v svoji ustvarjalni intimi, zanosu, vzhičenju pa tudi v razočaranju, napakah, samokritiki ter sam v razmišljanju o družbi, okolici in svetu nasploh.«  

Vučinić je še povedala: »Naslov oziroma ime današnje razstave Reminiscence se mi je utrnil takoj,« dodala pa je še, da je krog sklenjen, saj se je po več kot 40-ih letih vrnila tako z uresničitvijo mladostnih želja po likovnem ustvarjanju, kakor tudi fizično v ta grad s svojo razstavo.

O ustvarjanju z glino je povedala, da pri tem ne gre samo za roke, ki oblikujejo, temveč tudi za pogled na svet, razmišljanje, znanje, poznavanje in združevanje fizikalnih in kemičnih lastnosti z obrtniškimi in rokodelskimi spretnostmi itd.

Zlatka Vučinić se je ob koncu govora tudi toplo zahvalila vsem, ki so prispevali k realizaciji dogodka, svoji družini, vnukom, možu, Društvu likovnikov Brežice skupaj z Zvezo kulturnih društev Brežice, sočlanom ter nastopajočim v okviru spremljevalnega literarno-glasbenega programa in povezovalki dogodka Margareti Marjetič.

Za bogat in kvaliteten spremljevalni literarno-glasbeni program so poskrbeli člani literarne in vokalne skupine KD Svoboda Brestanica. Z recitiranjem sta navdušili Sara Žgalin in Marja Petan, publika pa je bila deležna tudi doživeto zapetih pesmi, za kar sta poskrbela Marko in Jernej Železnik ob klavirski spremljavi pianistke Estere Cetin.

Dogodek je nastal v soorganizaciji KD Svoboda Brestanica in Društva likovnikov Brežice ob podpori Mestne občine Krško. Posebna zahvala je šla osebju gradu Rajhenburg za vsestransko pomoč v okviru razstave, ob koncu uradnega dela dogodka pa so se obiskovalci lahko podružili še v grajski restavraciji A3.

Razstava bo na ogled do 8. maja v Okrogli dvorani gradu Rajhenburg.

A. K.
« Nazaj na seznam
»