Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rojaku Toporišiču v Ljubljani odkrili spominsko obeležje

Objavljeno: Petek, 20.10.2017    Rubrika: KULTURA Sporočilo
o10
V sredo, 18. oktobra, smo v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani slavnostno odkrili spominsko obeležje jezikoslovcu akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču.

Povezovalka spremljevalnega programa ob odkritju je bila Alenka Černelič Krošelj iz Posavskega muzeja Brežice. Pridružili so se ji štirje govorniki: župan občine Brežice Ivan Molan, doktorica Vera Smole z Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Ljubljana, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik Tadej Bajd in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.
Odkrito obeležje simbolizira list papirja oziroma odprto knjigo, avtorja Primož Novak in Nika Oblak pa sta ga poklonila tako akademiku Toporišiču kot slovenščini.

o20
Obeležje je bilo postavljeno na pobudo ožjega programskega odbora Toporišičevo leto, njegovo odkritje pa potrjuje uresničitev vseh pobud, ki smo jih sprejeli na spominskem večeru 18. decembra 2014 v brodarski hiši na Mostecu. Tako smo več kot štiridesetim dogodkom, ki so se zvrstili med uradnim delom tako imenovanega Toporišičevega leta, dodali še tega žlahtnega. Lokalna prizadevanja so prerasla območje domače občine in sadove obrodila v naši prestolnici. Poseben spomenik pa vsekakor ostajajo Toporišičeva dela.

Odkritja smo se udeležili vaščani Mosteca, Toporišičevi sorodniki, predstavniki Civilne pobude v spomin doktorju Jožetu Toporišiču Mostec, Občine Brežice, Društva Pleteršnikova domačija Pišece, Posavskega muzeja Brežice, Knjižnice Brežice in drugi. Po odkritju smo se pod strokovnim vodstvom Alenke Černelič Krošelj sprehodili še mimo mestnih znamenitosti, ki so povezane z našim Posavjem.

Ob tem se iskreno zahvaljujemo vsem sodelujočim in vas vabimo, da si v prestolnici ogledate to spominsko ploščo. Vsako parno leto pa se nam v Brežicah pridružite na strokovnih posvetih, imenovanih Toporišičev dan. Spodbujajmo rabo slovenščine in jo spoštujmo, kot svoj jezik spoštujejo pripadniki velikih narodov.

v imenu ožjega programskega odbora Toporišičevo leto: Mateja Kus
Foto: Posavski muzej Brežice in Knjižnica Brežice.
 

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte