Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S Kulturnim mozaikom praznovala krška društva

Objavljeno: Četrtek, 18.05.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCF9466

Živa kulisa krških likovnikov in Branka Jenžur iz Literarne sekcije Sanje med povezovanjem programa

17. maja so v sklopu Tedna ljubiteljske kulture, ki poteka po Sloveniji od 12. do 21. maja, v Dolenji vasi v organizaciji JSKD OI Krško, ZKD Krško in soorganizaciji domačega društva pripravili eno izmed več kot 1.000 lokalnih prireditev ter se tako priključili prek 107.000 kulturnim ustvarjalcem, ki svoj čas in energijo v svojem prostem času namenjajo eni izmed kulturnih vej. Slovenija se s tem kulturnim projektom pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnikom ter na ta način spomnijo na pomen, kakovost in tudi na množičnost ljubiteljske kulture v sedanji družbi. Dogodek na naših tleh so poimenovali Kulturni mozaik, na njem pa je sodelovalo deset društev, ki delujejo v krški občini in ga je s svojo prisotnostjo počastil tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko.

DSCF9539

Z zanimivimi ''instrumenti'' so glasbo pričarali Ritem vodovodarji.

Krški župan mag. Miran Stanko, ki se je dogodka udeležil s soprogo, je zbranim v prijetnem nagovoru prenesel svoje zadovoljstvo, saj je dejal, da je v občini veliko raznih umetnikov, ki s svojim nastopom popestrijo številne prireditve skozi vse leto. »V vsakem izmed nas se skriva nekaj umetnika in če je v nas močna volja, lahko na tem področju dosežemo marsikaj. Umetnost lahko zori sama, nas bogati, nam razkrije tisto našo dušo, ko se človek razkrije navzven skozi svoje delo,« je tudi pobožal z besedami Stanko ter čestital za vse uspehe, ob tem pa se še zahvalil za vsak vloženi trud posameznika za širjenje ljubiteljske aktivnosti, ki ima za občino velik pomen, zato je izrazil upanje, da bo ljubiteljska kultura tudi v prihodnje aktivno živela. Predsednik krške ZKD Uroš Brezovšek je poudaril simbolno moč maja in dodal, da se bomo v najlepšem mesecu povezali skupaj v Tednu ljubiteljske kulture in sestavili kulturni mozaik s posameznimi delčki. »Vsak delček je zase svet in vsi delčki sestavljajo celoto. Želim, da bi vsak našel tisti delček, ki mu bo polepšal letošnji maj,« je zaključil Brezovšek. Vodja krške OI JSKD Sonja Levičar pa je spregovorila o številnih aktivnostih društev v občini in izpostavila njihove posamezne ter skupne dosežke, ki so jih prejeli v obliki priznanj in nagrad na raznih natečajih in tekmovanjih v širši in daljni okolici, tudi izven državnih meja. »Vendar nocojšnje srečanje ni le nastop, temveč tudi druženje, ki ima poseben pomen v ljubiteljski kulturi. S svojo kulturno aktivnostjo bomo tudi v prihodnje radi skrbeli za ugled ljubiteljske kulture,« je med drugim tudi povedala Levičarjeva.

DSCF9518

Kultura in hrana z roko v roki za prijetne trenutke druženja - članice Aktiva kmečkih žena Sremič

Mozaični kulturni šopek v sredo zvečer so sestavili z živo sceno člani Društva likovnikov Krško OKO, s priložnostno razstavo ročnih del članice iz Brestanice Pridne roke Rajhenburga, s filmom Vezi Foto-video sekcija iz KUD Liber Krško, s pravljico se je predstavilo KD Fabularij Krško, s pevskim nastopom Mešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo in KD Žarek Dolenja vas – sekcija Ljudski pevci Ajda, s folklorno predstavo DKD Svoboda Senovo in njihova Folklorna skupina, glasbeno-pevski vložek pa so oblikovali KD Leskovec pri Krškem s svojo skupino Ritem vodovodarji. Članice Literarne sekcije Sanje iz dolenjevaškega društva so v prireditev in predstavitev sodelujočih društev prepletala recitalno pesnitev Literarne sanje. V letošnjem letu se spominjamo tudi 500-letnice reformacije, ki je pustila velik pečat tudi na krških tleh, zato so nekaj besed namenili tej počastitvi. Večer pa prijetno zaključili ob druženju, pogovorih in tkanju novih kulturnih stopinj. Za dodatno razpoloženje in kulinarične užitke pa so poskrbele članice Aktiva kmečkih žena Sremič.

M. H.
« Nazaj na seznam
»