Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S tekmovanjem slovenskih godb se v Krškem zaključuje Teden ljubiteljske kulture

Objavljeno: Četrtek, 23.05.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
PO ZARJA ŠOŠTANJ

PO Zarja Šoštanj

V soboto, 25. maja 2019, bosta v veliki dvorani Kulturnega doma v Krškem potekali 9. tekmovanje mladinskih godb in 39. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji. S srečanjem se bo zaključil 6. Teden ljubiteljske kulture, ki je postregel s skupno več kot 1000 dogodki po celotnem slovenskem kulturnem prostoru.

Na tekmovanju bo nastopilo devet slovenskih godb. Tekmovanja bodo potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Krško in Pihalnega orkestra Krško. Tekmovalni program bo obsegal tri tekmovalne koncerte, ki se pričnejo ob 9., 13. in 17.40 uri.
Orkester Ave5

Orkester Ave


 
V letošnjem godbenem programu bodo tekmovali naslednji mladinski in odrasli pihalni orkestri: KD Orkester Ave, KD Mengeška godba, KD Pihalna godba Vrhpolje-Vipava, KD Godba Slovenskih železnic, KD Godba Cerknica, Pihalni orkester Zarja Šoštanj, KD Pihalni orkester Logatec, Pihalni orkester Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica. Nastope bo spremljala strokovna žirija v sestavi Miroslav Šurbek, Tomaž Habe, Gašper Salobir, vsi iz Slovenije, Mladen Tarbuk iz Hrvaške in Jozsef Csikota  iz Madžarske.
Mengeska godba3

Mengeška godba


 
Godbeništvo na slovenskem se lahko pohvali z bogato zgodovino in tradicijo. Kot tako je zato vpisano tudi v register nesnovne kulturne dediščine. Od prvih začetkov pred več kot 350 leti pa do današnjih časov se je marsikaj spremenilo, posodobilo in kar je najpomembnejše, godbe so postale zares imenitni orkestrski sestavi, ki izvajajo kvalitetni glasbeni program in skrbijo za glasbeno kulturo posameznih okolij. Da se nivo kvalitete slovenskih godb vzpenja, potrjujejo številni strokovnjaki, tudi iz tujine, ki z nami sodelujejo, predvsem kot žiranti na tekmovanjih.
 
V letošnjem letu godbeni dogodek zaključuje Teden ljubiteljske kulture, s katerim se Slovenija pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture. Godbeništvo je ena najbolj množičnih dejavnosti ljubiteljskega ustvarjanja in s svojim delovanjem, ki zajema tako koncertne nastope v dvoranah kot tudi nastope na zunanjih prizoriščih, najpogosteje ustvarja promocijo ljubiteljske kulture v celoti. Ljubiteljsko ustvarjanje ni poklic, ampak klic, ki nas nagovarja, da se izražamo, družimo in ustvarjamo. Je torej osnovna bit in temelj človekovega delovanja, je kultura v najširšem pomenu. Biti ljubiteljski ustvarjalec je odločitev za prijetno druženje in naporne vaje, za bogatenje okolja, povezovanje in izmenjavo znanja doma in po svetu. Čeprav se zdi, da je pomen ljubiteljske kulture težko izmerljiv, lahko njene pozitivne učinke čutimo na vsakem koraku.
 
Z organizacijo godbeniških tekmovanj in srečanj imajo godbeniki možnost nastopanja na različnih slovenskih odrih, za organizacijo pa so izbrani kraji, ki za izvedbo tovrstnih projektov lahko zagotovijo ustrezne pogoje in kjer so društva in lokalna skupnost pripravljeni na sodelovanje. Hkrati imajo vsi prebivalci teh krajev enkratno priložnost prisluhniti raznoliki, kvalitetni glasbi velikega števila godb in pihalnih orkestrov.

Vir: JSKD, foto: Nik Bertoncelj
 
« Nazaj na seznam