Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Samostojna razstava grafik Liljane Čuček Femec v Dvorani v parku Krško

Objavljeno: Sobota, 22.10.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0959_obdelana

Liljana Čuček Femec je na ogled postavila svoje grafike.

V četrtek, 20. oktobra, je v Dvorani v parku Krško potekalo slavnostno odprtje samostojne razstave grafik umetnice Liljane Čuček Femec.

Dogodek je povezovala Petra Kampl Petrin, o postavitvi in strokovni opredelitvi razstave grafik Liljane Čuček Femec pa je spregovorila Alja Fir, kustosinja v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac, ki je med drugim dejala: »V štirinajstih grafičnih odtisih se prepletajo vrezani spomini, ki segajo desetletja v preteklost, ter opažanja in zaznave, ki jih je avtorica na mestnih ulicah opazovala, fotografirala in zbirala od zgodnje pomladi, ko je začela s pripravami na samostojno razstavo.«
DSC_1012

Skupinska fotografija dam, ki so pripravile nepozaben večer.Fir je še povedala, da razstavljena dela prikazujejo »funkcije stavb, ki se z leti v mestu spreminjajo; nekatere preživijo, druge pa obstanejo v času«. Dejala je, da umetnica hodi mimo njih že leta, spremlja njihovo levitev pa tudi propadanje. »V detajlih umetnica opozori na preraščanje zapuščene lesene lope z dodelanim dekorativnim okrasjem, na detajle štukaturnega okrasja na fasadah, na ornament na ograji pred kapucinskim samostanom in več detajlov, ki bi jih ob pozornem opazovanju našli na osrednji mestni ulici,« je še razložila kustosinja in izpostavila, da Liljane Čuček Femec tokrat ni zanimalo »klasično zarezovanje z iglo v kovinsko ploščo, temveč se je prepustila raziskovanju možnosti, ki jih ponujajo nekonvencionalni materiali«.
DSC_0969

Citrarka Jasmina Levičar je poskrbela za prijetno glasbeno kuliso.Za nekaj besed smo prosili tudi umetnico samo, ki nam je v krajšem pogovoru zaupala, da se z umetnostjo ukvarja že dalj časa in da je tokratna razstava že njena šesta po vrsti, ustvarja pa v raznorazni tehnikah; Čuček Femec je dejala tudi, da je najbolj prepoznavna kar po svojih grafikah. Kot je povedala, ustvarja v domačem okolju, čeprav svojega ateljeja nima, veliko pa je delala tudi v Javnem skladu za kulturne dejavnosti v Novem mestu, kjer se je prvič srečala z grafiko in sodelovala s številnimi uglednimi mentorji.
DSC_1001

Tudi krška podžupanja Ana Nuša Somrak (levo) je od umetnice v dar prejela eno izmed grafik.Po umetničinih besedah je posamezna grafika v okviru razstave, katere pobudnica je bila predsednica KUD Liber Branka Pirc, nastajala dolgo časa, saj gre za zahteven postopek, vse od skice naprej pa do končne podobe. »Umetnost mi predstavlja lepo druženje in povezovanje, sploh s kolegicami grafičarkami, ki jim rečem kar 'sestre po grafiki', zato bom z ustvarjanjem brez dvoma nadaljevala in poskušala svoje znanje prenesti na mlajše rodove, predvsem z namenom, da se vzgoji tako publiko kot bodoče umetnike,« je za naš medij in časopis povedala Liljana Čuček Femec.
  
O umetnici je kustosinja Alja Fir še povedala, da se je rodila v Beogradu, mladost pa je preživela v Krškem ter se nato preselila v Novo mesto, a vendar se vseskozi vrača v Krško. »Poklicno pot je posvetila delu v administraciji projektivnega biroja v podjetju Krka, pri čemer je bila vseskozi v stiku z ustvarjalnostjo. Letos mineva 20 let, odkar ustvarja v grafičnih tehnikah, blizu pa so ji tudi akvarel, akril in olje. Tokrat se predstavlja kot članica KUD Liber, ustvarjalno aktivna pa je tudi v Likovni sekciji Jutro iz Novega mesta in v Društvu likovnikov Trebnje,« je še izpostavila Fir ob dejstvu, da je umetnica tudi prejemnica šestih certifikatov, bronaste ter zlate palete – priznanj, ki jih podeljuje Zveza likovnih društev Slovenije.

Razstavo je uradno odprla podžupanja Mestne občine Krško Ana Nuša Somrak. Spregovorila je o tesni povezanosti svoje življenjske poti z življenjem in deli umetnice Liljane Čuček Femec ter povedala, da ji je razstava blizu tudi zato, ker je tekom svojega službovanja tudi sama spremljala problematiko obnove starejših stavb širšega pomena, ki krasijo staro krško mestno jedro in siceršnje območje Krškega.

Za prijetno glasbeno popestritev odprtja razstave je poskrbela citrarka Jasmina Levičar.

Omeniti velja še, da je pogostitev pripravila kar avtorica razstave, ki je ob uradnem odprtju razstave organizatorjem ter nastopajočim v znak hvaležnosti podarila svoje izbrane grafike.

Zahvala za organizacijo in podporo dogodka je šla KUD Liber, JSKD OI Krško, Glasbeni šoli Krško, kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac ter Mestni občini Krško.

Razstava bo na ogled do 21. novembra 2022, po predhodnem dogovoru na 07 48 81 650 ali na 030 610 260.

A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

13.12.2020 | Redakcija

Pravica do ribolova in krivolov

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford