Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sinergija barve in risbe z mentorjem Jožetom Kotarjem

Objavljeno: Sobota, 22.06.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_2868

Povezovalka dogodka Vilma Siter in predsednica društva KUD Liber Branka Pirc; v ozadju razstavljena dela, ki so nastala pod mentorstvom slikarja Jožeta Kotarja.

V četrtek, 20. junija, je v krški Dvorani v parku v okviru KUD Liber potekalo odprtje slikarske razstave z naslovom »Sinergija barve in risbe«. Ljubiteljski likovniki so ustvarjali pod mentorstvom uveljavljenega slikarja Jožeta Kotarja.

»Popackano še ni abstraktno«

»Z mentorjem Jožetom Kotarjem spoznavamo slikarsko umetnost počasi, korak za korakom. Kilometrina se v umetnosti nabira le z vztrajanjem, na dolgi rok,« poudari povezovalka dogodka Vilma Siter in doda, da mentor »pove tako, kot sam vidi, kam se usmerja moderno slikarstvo v svetu in kako je s tem pri nas«. Ravno tako je Siter še dejala, da so ljubiteljski slikarji opazili, da abstraktno slikanje ni enostavno, saj jih, tako Siter, mimogrede odnese k realističnim potezam. »Ja, popackano še ni abstraktno,« zaključi in z veseljem poudari, da jim je kljub vsemu uspelo, »čeprav je težko splezati iz cone udobja«.
DSC_2863

Za glasbeni del dogodka so poskrbeli pianistka Bernardka Jurečič, solopevec Lovro Jurečič in njegova mentorica Anja Žabkar.Siter je še razložila: »Letos smo opazovali, kako se barve pogovarjajo in združujejo svojo energijo z risbo. Likovni element risbe je črta, ki prične svojo pot, ko se premakne in usmeri; leti kot puščica, kroži, piči, izgine …«

»Slikanje iz notranje nuje po izpovedovanju je velika prednost«

Predsednica KUD Liber Branka Pirc, ki je tudi prispevala vezno besedilo za dogodek, je zbranim v dvorani prenesla pozdrave mentorja Jožeta Kotarja, ki se trenutno nahaja v Franciji v mestu Antibes. Takole je dejal: »Menim, da posebno strokovno mnenje ob tej razstavi slikarskih del ni potrebno. Prav pa se mi zdi in zaželeno je, da se skupina, ki dela več let, predstavi kot skupina. Kot taka se namreč razvija v smislu same tehnike in načina razmišljanja. Slikarstvo se iz klasične podobe, iz pokrajine, seli bolj v slikarjev duhovni svet, čustvovanje. Ko gledamo moderne slike, seveda ne moremo vsega razumeti, sploh pa ne kar takoj in neposredno.« Pri tem je Kotar še poudaril, da vsi razstavljavci slikajo »iz notranje nuje po izpovedovanju, kar je velika prednost«.
DSC_2920

Razstavo je uradno odprl podžupan Mestne občine Krško Dejan Žnideršič.Obeležili tudi spomin na slikarja Jožeta Ciuho

Kot je povedala Pirc, so na slikarski delavnici z mentorjem Kotarjem razmišljali o slikarskih delih »našega rojaka, ki se je rodil pred sto leti in je živel v Krškem – to je slikar Jože Ciuha«. Na ta način so obeležili tudi spomin na omenjenega umetnika.

V okviru tokratne razstave razstavljajo: Antolovič Mimica, Čuček Femec Liljana, Klavžar Janez, Kocman Kuhar Zlatka, Močnik Nataša, Pirc Branka, Puc Erika, Radej Tanja, Siter Vilma in Stipanič Lidija. Omeniti pa velja, da Klavžar, Čuček Femec in Pirc letos razstavljajo svoja dela tudi na državni ravni, in sicer na razstavi v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.
DSC_2852

Eno izmed razstavljenih del – »Morske deklice«, ki jih je na slikarsko platno prelila Zlatka Kocman Kuhar.»Umetnost je tista, ki nas povezuje«

Razstavo je uradno odprl podžupan Mestne občine Krško Dejan Žnideršič, pri čemer je poudaril, da KUD Liber že vrsto let prispeva k bogatitvi kulturnega življenja. »Tudi današnja razstava je izjemen dokaz predanosti in ustvarjalnosti; s svojim delom nas navdihujete, da se tudi sami zazremo vase in poiščemo svojo ustvarjalno žilico.«

Podžupan je iskreno čestital vsem umetnikom in mentorju Jožetu Kotarju z naslednjimi besedami: »Umetnost je tista, ki nas povezuje, bogati naše življenje in nam omogoča, da svet vidimo skozi različne oči.« Ob zaključku govora je še dejal, da naj se sinergija, ki jo umetniška dela ustvarjajo, dotakne vsakega izmed nas, s čimer je bila razstava tudi uradno odprta.

Prijeten spremljevalni glasbeni program

Za glasbeni intermezzo je poskrbel solopevec Lovro Jurečič, ki ga je za klavirjem spremljala njegova žena Bernardka Jurečič. Lovro Jurečič se solopetje uči pri mentorici Anji Žabkar, tokrat pa je navdušil s pesmima Benjamina Ipavca (In vendar enkrat še, srce ter Mak žari) in s skladbo Franza Schuberta Die Forelle.

Ob koncu vsebinsko bogatega dogodka je šla zahvala JSKD OI Krško, Glasbeni šoli Krško ter Mestni občini Krško za podporo pri odprtju razstave, ki bo na ogled do 15. julija 2024.

Sledilo je še druženje in izmenjava mnenj ob razstavljenih slikarskih delih.

A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače

31.05.2023 | Oglas

Osvetlite vaš dom