Časopis za pokrajino Posavje
17.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slabovidna slikarka in njena figuralika

Objavljeno: Sobota, 04.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Radogost, Rezka Arnus17 (24)

Sevniški umetnik Rudi Stopar in belokranjsko-dolenjska slikarka Rezka Arnuš

V grajskem oknu Radogost in v razstavnem prostoru Stare galerije na sevniškem gradu so v mesecu septembru na ogled slikarska dela Rezke Arnuš iz Dolenjskih Toplic.

Radogost, Rezka Arnus17 (4)

Slikarka se z veliko pozornosti posveča figuraliki.

Likovna ustvarjalka, ki se je barvam in likom na slikarskih platnih začela posvečati ob odhodu v pokoj, je najprej upodabljala podobe Bele krajine skozi tihožitja in krajinske slike, potem se je začela posvečati slikanju figur, ki spominjajo na kubistično slikarstvo. »Ker ne vidim detajlov, slikam ploskve in jih zlagam, zarobljam, skladam. Malenkosti in detajlov ne vidim, tudi obrazov ne prepoznam, vidim le grobe obrise. Barve se izgubljajo v sivino, če pa se približam platnu in pogledam s strani, oživijo,« pojasni upokojena fizioterapevtka, ki je kot srednješolka počasi začela izgubljati vid, tako da si je pri šolanju pomagala z magnetofonom in poslušanjem posnetkov ter končala visoko zdravstveno šolo v Ljubljani in se nato tudi zaposlila. 

Slabovidna slikarka, ki se je rodila 11. oktobra 1953 v Božakovem pri Metliki, živi in ustvarja pa v Dolenjskih Toplicah, je za svoja dela prejela že več nagrad in priznanj doma in na tujem. Je članica likovne sekcije pri KUD Dolenjske Toplice in LKD Mavrica Novo mesto zter KUD Artoteka Bela krajina Črnomelj. Pri delu ji svetujejo različni akademski slikarji, še največ pa domačin, akademski slikar Jože Kumer.
 
Slikanje je bila njena otroška želja, bela palica, ki jo uporabljajo slepi pri hoji zunaj doma, ne, vendar, kot pravi, se z njo ne boji iti na cesto, strah jo je samo, da ne bi mogla več slikati, kajti njen vid je samo še petodstoten.

»Rezkine slike so močne in zelo stvarne. To so slike ženske o ženskah, zato so globoko občutene in povedo marsikaj o ženskem pogledu na svet. In ta pogled je konkreten in življenjski, nežen in živahno svetel pa vendar zelo telesen in realen,« opiše slikarska dela Rudi Stopar, ki je bil gostitelj Radogost večera, ki se že več kot desetletje odvija na sevniškem gradu redno prvo sredo v mesecu (krajši premor je bil le v lanskoletni razglašeni epidemiji, ko so bile kulturne ustanove zaprte).

Zanimiv umetniški večer je s pripovedjo o vilah, belokranjskih plesalkah na vodni gladini zelene Kolpe, ki jih je v svoji knjigi Slovenske ljudske o vilah in škratih opisala Dušica Kunaver, obogatila slikarkina nečakinja Lucija Klemenčič.

S. R., foto: L. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči

09.03.2021 | Redakcija

Epidemija in hišni ljubljenčki

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito