Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sožitje - slikarska razstava, namenjena celotnemu stvarstvu

Objavljeno: Četrtek, 29.03.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN9936 (2)

Slikarka Irena Ameršek (levo) je prejela mnoga voščila in čestitke ob osmi samostojni slikarski razstavi. Čestitala ji je tudi predsednica KUD Budna vas Magda Sigmund, ki je prireditev povezovala in zapela v skupini ljudskih pevk Solzice.

V včerajšnjem zgodnjem večeru je potekalo v Caffe galeriji Radeče odprtje 8. samostojne slikarske razstave ljubiteljice likovne umetnosti Irene Ameršek iz Sevnice. Razstava, ki nosi naslov "Sožitje", bo na ogled do konca meseca maja, prinaša pa 22 slik, ki so nastajale v letih 2008 - 2017. Za slike je značilna akrilna tehnika na platnu, slog je realističen.

DSCN9948 (2)

Priljubljen umetničin motiv so konji.

"Na ogled so postavljene slike z različno motiviko, ki jih je mogoče pogojno razdeliti na dve seriji. Prvo serijo lahko poimenujemo ’Svet narave in živali’. Tu avtorica občuduje lepoto živalskega sveta. Predvsem konji, do katerih Irena goji posebno ljubezen že iz otroštva, jo najbolj impresionirajo. Pri slikanju krajin slikarka ne predaja samo lepoto rojstnega kraja, ampak na široko zajema bisere slovenske narave, ki jo navdušuje. Druga skupina slik, je poskus z umetniškimi sredstvi izraznosti gledalcu predstaviti lasten pogled na svet, filozofijo življenja in realnost. K tej seriji spadajo slike Jesen v gozdu, Zahvala večnosti, Poklon večnosti in druge. Tu mi ne vidimo samo prerisovanje naravnih pojavov ali oblik flore in favne, ampak presenetljiv akt ustvarjanja, kjer se nam odpira avtorjev notranji svet. V teh slikah živi zgodba, metafora. Gledalec si lahko zamisli, kako so se zgodbe na platnih začele, zakaj je prišlo do takšnih scen na sliki in lahko zgodbo zaključi. Ta dela nas pripeljejo k poimenovanju razstave - Sožitje. Drobno človeško srce je sposobno sočustvovati brezkončnemu vesolju. Celotno vesolje je skrito v duši slehernega človeka. Koliko nerazrešenih skrivnosti se nahaja v naših srcih in zato si želimo spoznati odgovore na mnoga važna vprašanja življenja. O vprašanjih, kje, se v nas rojevajo samo domneve, večnost pozna odgovor. Če razstavo sprejemamo kot celoto, jo čutimo kakor jasno izražen poseben čustveni naboj, ki so mu so podvrženi ljudje v iskanju svoje poti, s svojim pogledom na svet in tankočutnim čutenjem narave," je del misli o razstavljenih slikarskih delih Elene Sigmund, prof. likovne pedagogike in Irenine mentorica v likovni sekciji Art Lipa KUD Budna vas.

Izbrani naslov razstave je v svojem nagovoru pojasnila avtorica: "Zakaj Sožitje? Če jih v celoti pogledate in združite prvo in zadnjo sliko, nastane krog. Zgodba se nadaljuje vse do slike Luna in zemlja. Čeprav se nam zdi, da smo močni in vsemogočni, smo mali na tem svetu. A vsi smo del tega sveta in svet je v vsakem od nas. Če delamo dobro in s srcem, živimo v sožitju z vsem, vesolje nam je hvaležno. Napolni nas z mogočno energijo, da začutimo, kako dihamo in smo eno z njim. Uživam v tem, ko prenašam svoja opažanja in čutenja na platna in vam s tem podajam pogled v moj spoštljiv in hkrati ranljiv odnos do narave, do ljudi, do živali, skratka, do vsega kar nas obdaja. Globoko se zavedam, da je to naš edini dom, da ima vsak pravico do svojega obstoja, da je na nas, da tak svet ohranjamo in negujemo z vsem spoštovanjem. Vesela bom, če se vas slike dotaknejo in vam prenesejo moje sporočilo, naj živimo v sožitju z vsem."

Spremljevalni kulturni program, ki ga je povezovala Magda Sigmund, sta z glasbenim nastopom obogatila Nikola Grubešić na rogu in Una Grubešić na harmoniki (oba obiskujeta GŠ Sevnica, njuna učitelja sta Franci Lipovšek in Uroš Polanec) ob klavirski spremljavi Ane Češnjevar ter z zapetimi ljudskimi pesmimi Ljudske pevke Solzice. Z recitacijo lastnih pesmi sta dogodku dala poseben zven Jože Žnidarič in Marija Bajt, člana literarne sekcije KUD Budna vas, s prijaznim nagovorom pa tudi lastnik prostora Gregor Naglav.

S. R.
« Nazaj na seznam