Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Špil teater na Veliki Dolini dvakrat napolnil dvorano do zadnjega kotička

Objavljeno: Četrtek, 23.03.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
spil-teater-velika-dolina-komedija-brat-od-svoje-sestre (102)

Komedija Brat od svoje sestre je ponudila veliko smešnih prizorov.

Dvorana prosvetnega doma na Veliki Dolini je minulo nedeljo in torek pokala po šivih kot že dolgo ne. Za tako dober obisk so poskrbeli člani dramske sekcije KUD Mokriške vrane Špil teater, ki so dvakrat odigrali gledališko komedijo Brat od svoje sestre.

Pred začetkom je režiserka Edita Krošl dejala, da so vsi dolgo čakali na to predstavo, »pa vendar upam, da nas razumete, da smo v vseh teh ’lockdownih’ vseeno pokazali entuziazem in neomajno ljubezen do gledališča in nismo odnehali«. Opisala je, da je komedija Brat od svoje sestre situacijska komedija, ki je polna zapletov. Vse skupaj se dogaja v stanovanju Luke, ki posoja svoje stanovanje prijatelju Žaretu za njegove ljubezenske avanture.
spil-teater-velika-dolina-komedija-brat-od-svoje-sestre (141)

Prizor, ko so bili na odru vsi igralci hkrati

A tokrat je Luka v nekoliko kočljivi situaciji, saj pričakuje starša, ki sta prišla do neke delikatne Lukove fotografije. Kljub temu ga Žare prepriča, da mu posodi stanovanje le za kakšno urico, saj je dogovorjen z vročekrvno Primorko. A žal Žare ta dan nima sreče. V navalu strasti nekdo potrka na vrata Lukovega stanovanja …

V predstavi nastopajo: Stanko Fakin (Žare/Žarka), Mitja Bizjak (Luka), Kaja Črpič (Kristina), Jože Vogrin (očka), Darinka Munič (mamica), Ines Pešič (Andrejka) in Janez Žrlič (Maks), v vlogi šepetalke je bila Saša Črpič.
spil-teater-velika-dolina-komedija-brat-od-svoje-sestre (163)

Obiskovalci so nastopajoče nagradili z močnim aplavzom.


Krošl, ki je predstavo priredila po besedilu Vinka Möderndorferja, je po torkovi uprizoritvi za Posavski obzornik še povedala, da je sekcija Špil teater naslednica v preteklosti dejavne sekcije Vaška scena, ki je bila del KUD Slavček Velika Dolina. Gre za pomlajeno igralsko zasedbo, ki se je začela na predstavo pripravljati med korono, v času zaprtja družbenega življenja. »Igro sem želela uprizoriti že pred 15 leti, a takrat ni bilo prave igralske zasedbe, ker je komedija tudi malo žgečkljiva. S temi igralci pa se jo je dalo izpeljati, vsaka vloga jim je pisana na kožo. Zaključek mi sicer ni bil najbolj všeč, zato sem ga priredila po svoje, dodala oz. vrinila sem tudi dve novi vlogi, Andrejko in Maksa,« je pojasnila in kot zanimivost dodala, da so imeli v koronskem času vaje kar na daljavo, čakali pa so tudi na prenovo dvorane, da so lahko predstavo izpeljali brez tehničnih težav. Omenila je še, da bodo komedijo po vsej verjetnosti še kdaj odigrali, mogoče tudi še kje drugje.
spil-teater-velika-dolina-komedija-brat-od-svoje-sestre (165)

Režiserka predstave Edita Krošl (levo) in predsednica KUD Mokriške vrane Anja Krušnik Cirnski


Obiskovalci, ki jih je bilo na obeh predstavah skupno kar 230, so vsekakor nekaj naredili tudi za svoje zdravje, saj smešnih prizorov ni manjkalo, na koncu pa vsem sodelujočim v predstavi namenili velik aplavz.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

31.05.2023 | Oglas

Osvetlite vaš dom

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford