Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečale so se otroške folklorne skupine iz občine Brežice

Objavljeno: Četrtek, 14.03.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Srečale so se otroške folklorne skupine iz občine Brežice

Utrinek nastopa OFS KUD Oton Župančič Artiče

V nizu pomladanskih revij in srečanj skupin z različnih kulturnih področij, ki potekajo pod okriljem JSKD OI Brežice, se je v sredo v nabito polnem Domu kulture Brežice na območnem srečanju z naslovom Ringaraja predstavilo osem otroških folklornih skupin (OFS) iz šol in vrtcev brežiške občine.

Srečale so se otroške folklorne skupine iz občine Brežice

Vodje otroških folklornih skupin

Kot prva se je s koreografijo Deca na vasi predstavila OFS Mlinček iz Vrtca Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova. Vodja skupine je Tatjana Vučajnk, poleg nje pa je avtorica koreografije še Branka Kovačič. Gre za razigrano skupino predšolskih otrok, ki so v letošnjem šolskem letu prvič zakorakali v svet folklore. Za njimi so na oder prišli člani OFS Sonček, prav tako iz Vrtca Najdihojca z oddelki vrtca v PŠ Kapele, ki so se predstavili s koreografijo vodje skupine Vesne Molan z naslovom Z metlico bom plesala. Mali folklorniki, stari pet let, so tokrat nastopili prvič, skupina deluje kot interesna dejavnost v oddelkih vrtca v PŠ Kapele. Kot naslednji so koreografijo Ka' bi ti brez mene uprizorili člani OFS Kamenčki iz OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova. Vodja skupine in avtorica koreografije je Saša Frelih. V letošnjem šolskem letu se je skupina, ki na šoli deluje že vrsto let, tako okrepila, da so se razdelili na dva dela. Starejšo skupino, ki je nastopila, sestavlja 22 otrok od 2. do 4. razreda. Prvo polovico nastopajočih je zaokrožila OFS Kresnice iz OŠ Brežice, vodja skupine Zdenka Dušič je tudi avtorica koreografije Z jajčki na plac. V skupino, ki aktivno deluje na šoli že 14 let, so vključeni otroci od 3. do 8. razreda, letos se je skupina povečala, saj ima kar 14 novih članov, največ jih je iz 4. razreda.

Kot peta po vrsti je nastopila OFS Kosci iz PŠ Kapele s koreografijo Gremo v šulo, katere avtorica je Vesna Molan, tudi vodja skupine. Obiskujejo jo učenci od 3. do 6. razreda, s koreografijami želijo predstaviti nekdanje življenje otrok iz Kapel. OFS OŠ Artiče z vodjo skupine Janjo Omerzu in avtorico koreografije Barbaro Bogovič se je predstavila s koreografijo Čajanka. Skupino sestavljajo plesalci in plesalke 5. in 6. razreda, skupina se je letos povečala še za nekaj članov. Predzadnja je prišla na oder OFS Vesele šefle iz OŠ Maksa Pleteršnika Pišece s koreografijo Povudn' mož. Vodja skupine in avtorica koreografije je Romana Žnideršič. Skupina deluje v okviru folklornega krožka, v letošnjem letu deluje v njej kar 20 učencev, od tega 15 novincev. Nastope na območnem srečanju je zaključila OFS KUD Oton Župančič Artiče s koreografijo Kje se skrivajo lopovi?. Vodja skupine je Vesna Bogovič, avtorica koreografije pa Barbara Bogovič. Otroška folklora se v Artičah razvija že 22 let, mladi plesalci predstavljajo pomemben podmladek odrasli FS.

Nastope vseh OFS je strokovno spremljala Nina Luša, ki bo po videnem sodeč imela kar težko delo, da izbere tudi kakšno od skupin za nastop na regijskem srečanju OFS. Za povezovanje sta poskrbeli Zala Rostohar in Lija Čurič, ki je povedala kar nekaj hudomušnih na račun strokovne spremljevalke. Ob koncu se je vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad zahvalila še vsem vodjem OFS za njihov trud, ki ga vlagajo v folklorno dejavnost.

Delčke nastopov vseh osmih OFS si lahko ogledate tudi na facebook profilu Posavskega obzornika.

R. R.
« Nazaj na seznam
»