Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Starša sta mu prepevala slovenske ljudske pesmi

Objavljeno: Petek, 30.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Zajeta slika, Alen Zabasu, skladba (2)

Za svojo prvo solistično skladbo je Alen Zabasu posnel videospot, ki ima v ozadju zanimivo zgodbo (foto: zajem zaslona).

»Glasba je zdravilo za dušo,« pravi glasbenik Alen Zabasu, ki svojo ljubezen do glasbe izraža z igranjem na kitaro, na katero je začel brenkati v prvem razredu, ko so ga starši vpisali v glasbeno šolo. S kitaro v roki in glasom, ki očara, se je po krajšem glasbenem premoru odločil za predstavitev svoje prve solistične romantične pop skladbe Le ena je prava.

»Moj prvi spomin na glasbo izvira iz rane mladosti, ko sta mi starša prepevala slovenske ljudske pesmice, da sem lažje in hitreje zaspal. Tega se spomnim, kot bi bilo včeraj. Zanimivo je, kako glasba ustvarja tako močan spomin, ki se ohrani za celo življenje,« pove z nasmehom. Pomembne sledi so nato pustile ure učenja kitare v glasbeni šoli, ko je bilo treba vaditi tudi doma. V nepozabnem spominu mu je ostalo tudi njegovo prvo soočenje z večjim odrom ob zaključku gimnazije, ko je s svojo prvo uglasbeno pesmijo nastopil na maturantskem plesu. »Takrat treme še nisem poznal. V razredu sem dobil besedilo, popoldne sem napisal melodijo, naslednji dan sem jo že igral na generalki,« pove in nadaljuje, da je v tem času s svojim prijateljem in sošolcem ustanovil tudi narodno zabavni ansambel Fantje izpod Lisce, v katerem je skupaj s prijatelji prepeval in igral na kitaro 11 let. »V tem času sem se ogromno naučil, spoznal ogromno čudovitih ljudi in pridobil veliko izkušenj. Hvaležen sem za vse, kar mi je bilo dano na tej poti,« pojasni.

EPIDEMIJA KOT VELIKA PREIZKUŠNJA

Alen Zabasu (1)

Alen Zabasu večino časa posveča glasbi ...

Po kratki glasbeni pavzi je prišlo obdobje epidemije, ki je velika preizkušnja. »Veliko časa preživljam v naravi, s svojimi živalmi in z glasbo. Vesel sem, da sem odraščal na manjši hribovski kmetiji, kjer se je ob kmečkem delu slišalo tudi petje, kajti glasba ima to neverjetno moč, da ti da energijo in te popelje v čisto nek nov svet. Še vedno živim v tem primestnem okolju, od koder vodijo poti na vse štiri strani neba, tako da so poti odprte in se lahko odpeljem kamorkoli ter razveselim koga tudi z glasbeno željo za rojstni dan,« pripoveduje in opiše vsakdanjik, v katerem del časa namenja glasbenemu ustvarjanju. »Pred časom sem vzpostavil kontakt z Rokom Lunačkom, ki ga občudujem že dolga leta, in prišlo je do prvega sodelovanja s pesmijo Le ena je prava, za katero je napisal besedilo in glasbo. Rok je res čudovita oseba, polna idej, ki mi je pomagal pri veliko stvareh, za kar sem mu neskončno hvaležen. Za tiste, ki ga morda ne poznate, naj povem, da je slovenski pisec besedil, avtor glasbe, aranžer, producent, pevec in kantavtor, mnogim verjetno poznan tudi kot ’frontman’ skupine Flirt,« nadaljuje in nato predstavi svojo najnovejšo skladbo, ki je takoj »ogrela njegovo srce«, saj z dekletom Karmen Zupančič v letošnjem letu vstopata v deseto leto njune zveze. Besedilo in glasbo za skladbo Le ena je prava je napisal že omenjeni Rok Lunaček, aranžma je dodal studijski mojster Aleš Zibelnik, pri katerem je bila skladba tudi posneta. Ob tem Alen Zabasu še doda: »Zahvaljujem se moji mentorici petja in odlični pevki Manci Špik za vse nasvete ter ure petja, da se lahko s svojim glasom še bolj svobodno izražam.«

PRVA SOLISTIČNA SKLADBA

Alen Zabasu (3)

... a rad ima tudi živali, zato je na domačiji pod Lisco ustanovil Mini kraljestvo (foto: osebni arhiv).

Ko je bila Alenova prva solistična skladba Le ena je prava posneta in jo je prvič poslušal v studijski verziji, je zaprl oči in pred njim se je začela odvijati zgodba. »Takoj sem poiskal svinčnik in papir ter začel pisati scenarij in iskati lokacije ter vse potrebne stvari, da bi zgodba izpadla v čim večji meri takšna, kot sem si jo predstavljal, ko sem zaprl oči,« pripoveduje s posebnim žarom in leskom v očeh. »Za lokacijo sem izbral čudovito vasico Vipavski Križ, ki ponosna stoji na enem od gričev v bližini Ajdovščine v prečudoviti Vipavski dolini. S svojo lepoto in prijaznostjo domačinov očara vsakogar, ki to vasico obišče. Ja, tudi mene je, kot vidite,« se spet nasmehne in predstavi vsebino, zapisano na filmski trak. »Sem velik ljubitelj filmov, zato sem želel, da je pesem predstavljena skozi zgodbo, da jo lahko vsak še bolje začuti. Gre pa takole: sedim na kamnitih stopnicah in igram kitaro v eni izmed ozkih starih uličic. Moj pogled pritegne privlačna dolgolaska, s katero grem kasneje na piknik ob koncu dneva in na katerem uživava v različnih igrah ter dobri hrani. Na koncu si padeva v objem pod prelepim zvezdnatim nebom,« kratko opiše videospot, v katerem nastopa Alenova izvoljenka. Posebej zanjo in za glasbeno zgodbo je izbral VW T2 oldtajmer kombi, saj je Karmen nosila, ko jo je prvič videl, majico tega legendarnega vozila, tako da ima vse skupaj še globlji pomen.

Glasbenik izpod Lisce si je že dalj časa želel tudi unikatno poslikavo kitare in v letošnjem letu se mu je želja uresničila. Pri iskanju umetnika, ki bi mu poslikal njegovo glasbilo, je naletel na odlično slikarko Nežo Erjavec. Njene mojstrovine so ga očarale, zato je vzpostavil stik ter ji predstavil svojo idejo, ki je padla na plodna tla. »In tako se je zgodila čudovita poslikava sončnega zahoda s svetilnikom. Sedaj me kitara vedno, ko nanjo zaigram, popelje na morje in obalo,« omeni in pokaže zanimivo poslikavo.

»Hvaležen sem, da lahko ustvarjam in delim svoja čustva preko glasbe, glasbenik mora odpeti tisto, kar čuti. Potrebno je odpreti srce in dušo in samo zapeti ter zaigrati in svet bo v trenutku lepši,« zaključi in nato zabrenka na kitaro, kaj menite, katero skladbo?

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 29. aprila 2021.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam