Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Štirje obrazi ženske narave fotografska razstava Taje Albolena

Objavljeno: Ponedeljek, 25.07.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava Taje Albolena (22)

Taja Albolena, avtorica razstave Štirje obrazi ženske narave

V petek, 22. julija, je v Dvorani v parku v starem mestnem jedru Krškega potekalo odprtje samostojne razstave fotografij članice Društva ljubiteljev fotografije Krško Taje Albolena z naslovom Štirje obrazi ženske narave.

Obiskovalce je toplo pozdravila predsednica Društva ljubiteljev fotografije Krško Jožica Mikek Veber, nato pa je besedo predala avtorici fotografske razstave Taji Albolena, ki je na zanimiv in sproščen način spregovorila o pomenu ženskosti in o tem, kako je vse atribute ženskosti kot take v okviru arhetipskega portretiranja ovekovečila na razstavljenih fotografijah.

Taja Albolena sicer deluje in živi v Ljubljani, po rodu pa je Krčanka. Ukvarja se s svetovanjem ženskam. Sama zase pravi, da je mentorica za ženski razcvet in ambasadorka dragocenosti, ker vedno poudarja, kako zelo je ženska v današnjem svetu, ki temelji na moški energiji, dragocena.
Razstava Taje Albolena (84)

Taja Albolena (druga z leve) je na oder povabila vse štiri prelestne dame, ki jih je v okviru razstave ujela v fotografski objektiv.


Pred samim odprtjem razstave smo s Tajo Albolena tudi na kratko poklepetali in ji zastavili par vprašanj; za naš medij in časopis je povedala naslednje: »V današnjem svetu ženska slej ko prej pride do točke, ko v sebi začuti praznino, nezadovoljstvo in tedaj običajno pride do prebujenja; na tej točki se tudi prične moje delo. Ženska energija in ženska kot taka sta v družbi praktično zlorabljeni, kar je razvidno že iz pristopa medijev in v reklamah – žensko telo in ženski obraz se 'prodajata' skupaj z avtomobili, urami, nakitom, kozmetiko in še bi lahko naštevali. Zato menim, da ženskost v današnjem času ni ustrezno portretirana, in opažam, da so fotografije večinoma retuširane.«

Avtorico fotografij smo tudi prosili, da nam na kratko predstavi svojo razstavo, ki jo je naslovila Štirje obrazi ženske narave. Taja Albolena je v tem oziru dejala: »Fotografska razstava temelji na arhetipih, natančneje na t. i. Jungovi kvaterni, ki govori o štirikratnem izžarevanju ženske narave. Jung govori o bojevnici, ljubimki, mami ter modrijanki. Te štiri arhetipe ima v skladu z Jungovo teorijo vsaka ženska v sebi. Moja naloga v okviru razstave in mojega siceršnjega dela je, da ženski pomagam prepoznati te štiri obraze znotraj nje same.«
Razstava Taje Albolena (50)

Odprtje razstave sta z izbranimi glasbenimi točkami obogatili Valentina Žabkar na kitari (levo) in sopranistka Anja Žabkar (desno).


Albolena je še dejala, da se na razstavljenih fotografijah jasno vidi razlika med posameznimi arhetipi. »Čeprav gre za isto žensko, se zdi, kot da so upodobljene štiri različne ženske, ker v prostor pri nastajanju fotografije 'povabim' vsakič drugo arhetipsko energijo portretiranke,« je še razložila.

»Portretiram ženske, ki niso vajene fotografiranja. Velika večina jih je malo 'zakrčenih'. Nasveti v smislu 'bodi naravna in sprosti se' običajno ne pomagajo kaj dosti. Ženske to nemalokrat zbega in spravi v stisko. Sicer pa tudi iz lastnih izkušenj vem, kako je, ko stojiš pred objektivom, zato poznam obe plati in iz tega vidika sem ženskam želela omogočiti, da začutijo, kako je, ko se sprostijo in ko so 'ugledane' takšne, kot so, brez nepotrebnega pretvarjanja. Šele tedaj lahko pokažejo pravo sebe. In to prav zagotovo je izziv, sploh v družbi, v kateri živimo,« je strnila svoje razmišljanje avtorica fotografij.
Razstava Taje Albolena (4)

Eden izmed arhetipskih portretov v okviru razstave Štirje obrazi ženske narave


Ob koncu pogovora je Taja Albolena še dejala, da pomaga ženskam, da najdejo stik s svojo lepoto: »Prepričana sem, da je vsaka ženska lepa, a to je potrebno odkriti znotraj sebe. Na določeni točki je potrebno prekiniti z nenehnim pehanjem in ustrezanjem neki podobi ter se obrniti vase in v sebi najti 'svojo žensko' ter svoje različne obraze, ki jih imamo znotraj sebe. Le v nas se skrivata lepota in sreča, ki ju nemalokrat iščemo v zunanjem svetu, zato pri fotografiranju ne iščem perfekcionistične lepote, temveč naravno, pristno.«

Sicer pa je avtorica v okviru odprtja razstave na koncu na oder povabila tudi vse štiri dame, ki jih je portretirala, in jih spodbudila, da tudi same iz prve roke povedo, kakšni so občutki, ko stojiš pred fotografskim objektivom. Publika jim je z zanimanjem prisluhnila.

Nepozabni dogodek, prežet z ženstveno energijo, sta z izbranimi glasbenimi točkami obogatili sopranistka Anja Žabkar in kitaristka Valentina Žabkar.

Razstavo, ki bo na ogled do 21. avgusta 2022, si lahko ogledate v času uradnih odpiralnih ur Dvorane v parku, in sicer ob ponedeljkih od 10. do 12. ure ter ob sredah od 16. do 18. ure.

Razstavo sta podprli Mestna občina Krško ter JSKD OI Krško.

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti