Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sv. dan Downovega sindroma: sedmič poleteli pisani metulji

Objavljeno: Ponedeljek, 25.03.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Ob sv. dnevu Downovega sindroma sedmič poleteli pisani metulji

Utrinek iz plesne točke Pepelka

23. marca so 7. leto zapored v Društvu Sožitje Krško, v katerega je vključenih okoli 170 oseb z motnjami v duševnem razvoju, njihovi starši in člani družin, v soorganizaciji Društva Downov sindrom Slovenije in Združenja SAZAS v Kulturnem domu Krško s prireditvijo Pisan kot metulj obeležili 21. marec, ki je potekal v znamenju svetovnega dneva Downovega sindroma.

Ob sv. dnevu Downovega sindroma sedmič poleteli pisani metulji

Uporabniki VDC Leskovec-Krško med nastopom

In tudi letos je na odru vzneseno vzletelo več kot 150 metuljev in med številno občinstvo, ki je zapolnilo veliko dvorano, prepričljivo poneslo letošnje sporočilo Mednarodne nevladne organizacije Down Syndrome International (DSI) "Leave no one behind!“ ali Nihče naj ne ostane zadaj! Kar so v govorih izpostavili tudi predsednik krškega društva Bojan Cizel, predsednica Društva Downov sindrom Slovenije prof. dr. Jana Šelih, dr. Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje Slovenije, krška podžupanja Ana Somrak in pred mesecem dni novo imenovan varuh človekovih pravic Peter Svetina. Slednji je tako v vlogi varuha kot tudi oče otroka s posebnimi potrebami zatrdil, da bo pri svojem delu dal velik poudarek uresničevanju pravic osebam s posebnimi potrebami.

Ob sv. dnevu Downovega sindroma sedmič poleteli pisani metulji

Med pogovorom varuh človekovih pravic Peter Svetina, direktor VDC Andrej Romih, direktorica KD Darja Planinc, predsednik Sožitja Krško Bojan Cizel in podpredsednica Zveze Sožitje Branka Perne

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra GŠ Krško je pesem Metuljček Cekinček zapela Ajda Brilej, na klavir pa jo je zaigrala Anja Zavrl, učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja in uporabniki Varstveno-delovnega centra Krško- Leskovec so skozi prireditev opravili več izhodov na modni reviji, učenke in učenci krške šole s prilagojenim programom so uprizorili tudi čudoviti plesni predstavi Deklica z vžigalicami ter Pepelka, zapeli afriško ljudsko pesem Banaha, Aleš Belinc pa je z učiteljico Apolonijo Resnik odplesal točko Ples za dva. Uporabniki VDC so zapeli in zaplesali pesem Ditke Habrl Dobro jutro, dober dan, Rok Slapšak je ob klavirski spremljavi Draga Gradiška na bobne zaigral pesem Bye Bye Love, poleg njega pa so učenci posebnega programa GŠ Krško in simfonični orkester šole zaigrali še slovensko ljudsko Marko skače. Simfonični orkester je odigral skladbo The Greatest Showman ter s harmonikarjem Tonijem Sotoškom z družino in mladinskim pevskim zborom OŠ Jurija Dalmatina Krško s Sotoškovo pesmijo Pa kaj zato zaključil letošnji dobrodelni koncert.  Na njem zbrane prostovoljne prispevke bodo v Društvu Sožitje Krško namenili za izvedbo izobraževalnih programov za člane društva in obdaritev ob zaključku leta.

Za pogostitev v družabnem delu srečanja v avli doma so poskrbele članice Akitiva kmečkih žena Sremič in Krško polje.

B. M.
« Nazaj na seznam