Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Ta veseli dan kulture« in odkritje knjigobežnice v Trnju

Objavljeno: Ponedeljek, 04.12.2017    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_1126 (Large)
Gotovo ste med sprehodom po katerem od slovenskih mest ali naselij že opazili hišice takih in drugačnih oblik, v katerih so shranjene knjige. To so »Knjigobežnice«. Pobuda za tovrstno prosto izmenjavo knjig (brez članarine in drugih obveznosti) se je v Sloveniji začela septembra 2011 na družbenem omrežju Facebook in se kasneje preselila v resnično življenje. Tako je raznoliko branje različnim generacijam dostopno tudi zunaj knjižnic; hišice pa so dokaz, da smo ljudje tudi na ta(k) način pripravljeni izboljšati kakovost življenja v svoji okolici.

IMG_1093 (Large)
Slednje smo včeraj po nedeljskem kosilu dokazali in uresničili tudi člani Turističnega društva Zakot Bukošek Trnje in tamkajšnji prebivalci, predstavniki Slavističnega društva Posavja in Knjižnice Brežice. Na »ta veseli dan kulture« smo namreč s krajšim kulturnim programom pospremili odkritje knjigobežnice poleg obstoječih igral in druge parkovne opreme v stanovanjskem naselju Trnje.

V imenu Turističnega društva Zakot Bukošek Trnje je zbrane nagovorila Duša Najvirt Jeličić in predstavila njihov pisani večnamenski prostor ter bogat nabor aktivnosti, ki so jih že izvedli oziroma jih še bodo – bodisi znotraj društva bodisi s povezovanjem z domačimi društvi in ustanovami. Zaupala nam je tudi, da imajo v Trnju hotel za žuželke, v pripravi pa je čutna pot in še mnogo drugega.

Direktorica brežiške knjižnice mag. Tea Bemkoč je izrazila veselje ob postavitvi prve knjigobežnice v Brežicah, hiško pa napolnila z zanimivimi in raznovrstnimi izvodi knjižnega gradiva. Podarjenih izvodov je bilo toliko, kolikor je še ostalo dni letošnjega leta. V vsako izmed podarjenih knjig pa so v knjižnici zapisali sporočilce. Hišico bodo z gradivom polnili tudi v prihodnje, v sodelovanju z domačim turističnim društvom pa ob njej pripravili kakšen dogodek oziroma druženje.

David Križman, predsednik Slavističnega društva Posavja, je spregovoril o nastanku hišice oziroma žive knjižnice, ki je rezultat letošnjega Unescovega tabora v Pišecah. Brežiška knjigobežnica že ima dve sestrici, in sicer pod Orlico v Pišecah, v včerajšnjem popoldnevu pa so jo odkrili tudi v sosednji krški občini, natančneje na Raki.

Dogodek sta z navihanimi recitacijami o branju dopolnili Lara Marčetić in Lija Čurić, za poskočne harmonikarske melodije pa sta poskrbela Blaž Plevnik in Marko Vogrin. Od vsega luštnega nas niti zeblo ni! Za to so zaslužni tudi topli napitki, ki so jih prijazno pripravili člani Turističnega društva Zakot Bukošek Trnje.

Naj se v Trnju še naprej dogaja, knjigobežnica pa naj bo prostor srečevanj in druženj. Ali če to povežemo s Slakovo pesmijo Čebelar, katere melodija je zaokrožila včerajšnje druženje: Kakor čebele obletavajo panj, tako naj tudi ljubiteljice in ljubitelji (za)pisane besede obiskujemo, praznimo in polnimo vsebino knjigobežnice.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice
« Nazaj na seznam
»