Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tak ti je tu blu na kmetih: Od zrna do koruznega kruha

Objavljeno: Torek, 16.01.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_1341

Mihaela Blaževič in Davor Lipej

V malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice je v soboto, 13. januarja, potekala projekcija etnografskega filma »Tak ti je tu blu na kmetih: Od zrna do koruznega kruha« članov Kulturnega društva Kapele – Sekcije za ohranitev dediščine.

V. d. direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj je številne prisotne seznanila, da je to prvi večji dogodek v letu v muzeju, ki gre v sklop Evropskega leta kulturne dediščine. Vzporedno s projekcijo filma snemalca in montažerja Davorja Lipeja je na to temo še ogled samostojne fotografske razstave avtorja Vlada Bucala, člana Fotografskega kluba Brežice, kar ni običaj, je dejala.
 
IMG_1363

Vlado Bucalo in Alenka Černelič Krošelj

Predsednica KD Kapele - Sekcije za ohranitev dediščine Mihaela Blaževič je povedala, da je film »Tak ti je blu na kmetih« tretji v nizu kapelskih filmov, katerih namen je ohranjati spomin na kmečko življenje okrog leta 1960. V filmih ohranjajo kapelsko govorico, ki je del kozjansko-bizeljskega narečja iz štajerske narečne skupine, saj amaterski igralci film predstavljajo izključno v domačem narečju. Pri snemanju filma so pomembno vlogo odigrali kapelski otroci, ki so z igranjem v filmu podoživljali otroštvo svojih dedkov in babic, otroštvo brez računalnikov, mobitelov in druge sodobne tehnike.
 
IMG_1383

Dr. Ivanka Počkar

Več o tem je povedala etnologinja dr. Ivanka Počkar: »Slovensko etnološko društvo je na martinovo, 11. novembra 2017, z Murkovo listino nagradilo Filmsko sekcijo KD Kapele za videodokumentacijo snovnega in nesnovnega izročila posavskih krajev, nato pa so bili 15. decembra 2017 na prednovoletnem sprejemu župana nagrajeni še s plaketo Občine Brežice. V 20-letnem obdobju je sodelovalo okoli 200 Kapelcev, ki so doslej posneli več filmov z etnološkimi vsebinami. Priznanje so si KD Kapele in krajani Kapel zaslužili za predana prizadevanja za ohranjanje naše snovne in nesnovne dediščine, zlasti pa za temeljite filmske zapise snovnega, nesnovnega in jezikovnega izročila posavskih krajev – serija filmov Tak ti je tu blu na kmetih: 1. Kako smo živeli in se zaljubili ter poročili v Kapelah/o življenju, ljubezni in svatbi v Kapelah po drugi sv. vojni/, 2. Od pera do vajkoža in 3. Od zrna do koruznega kruha. Priznanja so prejeli za kontinuirano ustvarjalno delo in enkratne dosežke, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnološko vedenje.«

Poleg igralcev, Lipeja in Bucala so bili preostali sodelavci pri filmu: Jožica Penič - režiserka in scenaristka, Peter Urek - glasba, Kapelski pubje - ljudsko petje, Mihaela Slovenc - lektorica narečja, Vesna Molan - mentorica otrok, Vlasta Kerin in Jože Štraser - objekti, rekviziti in oblačila in Matej Kramžer - fotograf.

N. J. S., foto: PMB
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte