Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tradicionalni Štovičkov dan Društva likovnikov Krško – OKO

Objavljeno: Nedelja, 30.06.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_3303

Tradicionalni dogodek, posvečen Vladimirju Štovičku, je povezovala predsednica Društva likovnikov Krško - OKO Branka Benje.

V četrtek, 27. junija, so v atriju Mencingerjeve hiše v starem mestnem jedru Krškega obeležili tradicionalen Štovičkov dan – dan odprtih vrat Društva likovnikov Krško – OKO.

Kot je povedala predsednica Društva likovnikov Krško – OKO Branka Benje, »vsako leto počastijo rojstni dan priznanega akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička (26.  junij 1896)  z likovnim dogodkom oz. s pregledno razstavo, na kateri se predstavijo vsi člani obeh sekcij društva«.

Štoviček kot pretanjen bralec človeške duše

DSC_3313

Akademski slikar in mentor likovnikom društva Alojz Konec je pohvalil trud in prizadevnost vseh ustvarjalcev.

»Ne samo člani društva, Krčani smo lahko ponosni, da je zvrst kiparstva – medaljerstvo in plakete – v Sloveniji vzniknila v Krškem v takem obsegu in kvaliteti ravno z Vladimirjem Štovičkom; prerasel je slovenski okvir, brez njegovega deleža bi bila naša, slovenska umetnost, posebno na področju medaljerstva, siromašnejša in manj znana svetu.«

Benje je še pridala, da se je Štoviček izkazal kot »pretanjen bralec človeške duše, saj je s pomočjo izraznih poudarkov opredelili portretirančev značaj in ustvarjal karakterno polnokrvne portrete. Tehnološko zelo zahteven medij je z leti izpilil do potankosti in ustvaril prepoznaven izraz. Plaketa je postala Štovičkov podpis«.

»Ustvarjanje je izražanje svojega bistva«

Na ogled so dela, ki so nastala v zadnjem letu na tečajih, delavnicah, ex-temporih in še niso bila razstavljena, pa tudi dela, ki so bila narejena doma prav za to razstavo, je poudarila Benje. »Razstavlja 27 slikarjev, vsak se predstavlja z eno sliko, ter 15 kiparjev, vsak z eno malo plastiko, unikatno keramiko ali instalacijo.« Omeniti velja, da razstavlja tudi najstarejši član Stane Fabjančič ter najmlajša članica Hana Rostohar – »med njima je 80 let razlike«, je še izpostavila Benje.
DSC_3299

Lucijan Cetin na klaviaturah in solopevka Sara Molan sta glasbeno obogatila prireditev.Trenutno v društvu ustvarja kar 44 aktivnih članov, v slikarsko sekcijo je vključenih 41, v kiparsko pa 25 članov, ki jih druži ljubezen do ustvarjanja, umetnosti, saj je »ustvarjanje izražanje svojega bistva«, je še dejala Benje v svojem govoru.

Posebni dosežki članov in članic društva

DSC_3307

Občinstvo je z aplavzom nagradilo prizadevanja vseh ljubiteljskih likovnikov, ki razstavljajo v okviru Štovičkovega dne.

Predsednica društva je izpostavila tudi najpomembnejše dosežke preteklega leta – Milena Roštohar je bila trikrat nagrajena v okviru treh Extemporov, ki so potekali na Ptuju, v Sečovljah in Piranu. Prejela je nagrado strokovne žirije na prvem, ter veliko odkupno nagrado na drugem in tretjem Extemporu.

Na regijsko tematsko razstavo v organizaciji JSKD Republike Slovenije so se uvrstile štiri članice: Petra Kampl Petrin, Erika Puc, Darinka Asić in Milena Mraović, pri čemer sta Kampl Petrin in Asić prejeli zlato priznanje.

Nagovor mentorja Alojza Konca

Nekaj besed o Vladimirju Štovičku in o pečatu, ki ga je pustil v svetu umetnosti, je povedal tudi akademski slikar Alojz Konec, ki se je, kot je dejal, nekoč imel priložnost tudi osebno srečati z njim.
DSC_3266

Razstavljeno slikarsko delo, ki ga je naslikala najmlajša članica društva Hana Rostohar.Konec je pohvalil prizadevanja ustvarjalcev oz. članov Društva likovnikov Krško – OKO, saj so po njegovih besedah »zagnani in dvigujejo ljubiteljske ter društvene standarde«, čeprav pri njih, tako Konec, še ni moč zaslediti »čiste abstrakcije in fotorealizma«. Izpostavil je štiri ljubiteljske likovnike in njihova dela, ki po njegovem mnenju izstopajo v okviru pregledne razstave – poimensko so to naslednji ustvarjalci in ustvarjalke: Stane Fabjančič, Hana Rostohar, Jožica Petrišič in Branko Petan.

Odprtje razstave in glasbeni intermezzo

Za glasbeno kuliso na dogodku sta poskrbela Lucijan Cetin na klaviaturah in solopevka Sara Molan; njena mentorica je Mateja Arnež Volčanšek. Cetin in Molan sta se predstavila z nekaj izbranimi skladbami in dopolnila vsebinsko bogat program s kvalitetnim ter ubranim nastopom.

Razstavo je s krajšim nagovorom uradno odprl podžupan Mestne občine Krško Janez Jože Olovec, ki je pohvalil prizadevanja vseh likovnikov v okviru društva in pozdravil zbrane na odprtju razstave.

Razstava bo na ogled do 13. avgusta 2024. Zahvala je šla Mestni občini Krško in Mestnemu muzeju Krško za podporo pri izvedbi razstave, ob koncu pa je sledila še pogostitev in izmenjava mnenj ob ogledu razstavljenih likovnih del.

A. K.
« Nazaj na seznam