Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tri stoletja brežiških frančiškanov

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Tri stoletja brežiških frančiškanov Slovenska frančiškanska provinca sv. Križa v sodelovanju z Občino Brežice in Posavskim muzejem Brežice prireja ob 350. obletnici prihoda frančiškanov v Brežice znanstveni simpozij Tri stoletja brežiških frančiškanov, ki bo potekal v petek, 12. in soboto, 13. junija 2009 v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice. Po skoraj treh stoletjih delovanja (1659-1941) jih je nemški okupator med prvimi izgnal iz Brežic. Zaključek vojne in osvoboditev pa frančiškanom nista omogočila vrnitve, kljub poskusu, da bi oživili samostansko življenje.

Predavatelji na simpoziju bodo osvetlili delovanje brežiških frančiškanov, katerega sledovi so bili v šestih desetletjih skoraj povsem izbrisani. Le malokateri izmed brežiških gimnazijcev se je v času svojega šolanja zavedal, da obiskuje pouk v stavbi, katere prvotni prebivalci so bili frančiškani, kjer je pred več kot dvema stoletjema potekal študij moralne teologije, katere hodnike so krasile prve umetnine Valentina Metzingerja, najznamenitejšega baročnega slikarja pri nas, samostanska knjižnica pa je ob celotnem opusu Janeza Vajkarda Valvasorja in Dalmatinovi Bibliji hranila več inkunabul in številna dela z različnih področij od teologije do zgodovine in medicine.

Ob vabilu na simpozij Vam posredujemo tudi povzetke predavanj. Predavatelji prihajajo iz Inštitutov za umetnostno zgodovino in slovenski jezik Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Filozofske in teološke Fakultete Univerze v Ljubljani, Teološke fakultete Katoliškega Inštituta v Toulouseu (Francija), Teološke fakultete univerze na Reki (Hrvaška), Posavskega muzeja iz Brežic, Slovenskega šolskega muzeja, Nadškofijskega arhiva Ljubljana in Arhiva Republike Slovenije ter Slovenske frančiškanske province.

J. Š.

 

« Nazaj na seznam