Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Učilnici slovenščine na Gimnaziji Brežice poimenovali po Toporišiču in Pleteršniku

Objavljeno: Sreda, 05.10.2016    Rubrika: KULTURA Redakcija
gib_preimenovanje_ucilnic7

Dijaki 1.b oddelka Gimnazije Brežice so ob tej priložnosti pripravili tudi kratek kulturni program.

Dijaki 1.b oddelka Gimnazije Brežice so današnjo uro slovenščine pri prof. Marjani Milekić začeli nekoliko drugače kot ponavadi. Pripravili so kratko slovesnost ob preimenovanju učilnic Slovenščina 1 in Slovenščina 2 v Učilnica Maksa Pleteršnika in Učilnica dr. Jožeta Toporišiča.

gib_preimenovanje_ucilnic2

Novo ime učilnic slovenščine je zapisano na njunih vratih.

Na kratki slovesnosti so dijaki predstavili življenje in delo obeh slovenskih jezikoslovcev ter pripravili tudi kratke glasbene točke. Po besedah ravnatelja Uroša Škofa so se za preimenovanje odločili, ker ima gimnazija sedež v občini Brežice, kjer sta tako Toporišič kot Pleteršnik tudi delovala in ustvarjala. Dijaki so že prej pri urah slovenščine izdelovali tudi plakat in spoznavali oba jezikoslovca. Škof je še omenil, da se bodo dijaki 4. letnika v tem šolskem letu en dan odpravili tudi na jezikoslovno učno pot, ki je nastala pred kratkim ter povezuje Pišece, Krško in Mostec.

Prisotni so bili tudi župan Ivan Molan ter člana programskega odbora Toporišičevo leto Alenka Černelič Krošelj in Dušan Blatnik, ki so vsi pozdravili odločitev gimnazije, da učilnici preimenuje po obeh jezikoslovcih, ki sta ogromno naredila za slovensko narodno zavest in slovenski jezik. Župan je še izrazil upanje, da bo po katerem izmed zdajšnjih dijakov gimnazije čez toliko desetletij zaradi določenih zaslug tudi poimenovana kakšna učilnica, trg, ulica.

R. R.
« Nazaj na seznam
»