Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Artičah mozaik folklornih korakov ohranjajo in negujejo že 50 let

Objavljeno: Nedelja, 10.06.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
50_let_kud_oton_zupancic_artice_mozaik_folklornih_korakov34

Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče med izvedbo koreografije Koroški plesi

»Z vsakim korakom, poskokom, pogledom, oblečenim kostumom in nastopom smo zgradili to, kar imamo danes – mozaik folklornih korakov. Takega, ki je del nas ter ga ohranjamo in negujemo že 50 let.« Tako je zapisano v brošuri, ki so jo člani folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče izdali ob 50-letnici skupine. S prireditvijo, naslovljeno Mozaik folklornih korakov, so minulo soboto ta jubilej tudi počastili.

50_let_kud_oton_zupancic_artice_mozaik_folklornih_korakov76

Med nastopom mlajše veteranske folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče, ki se je predstavila s koreografijo Bikova ohcet

Odločitev, da prireditev pripravijo na prostem, na igrišču pri Prosvetnem domu v Artičah, se je na koncu izkazala za več kot odlično. Vreme je zdržalo, obiskovalcev pa je bilo toliko, da bi bila dvorana prosvetnega doma, kjer je bila rezervna lokacija, bistveno premajhna za vse. In vsak izmed njih je bil priča zares prijetni in organizacijsko dovršeni prireditvi, na kateri so se predstavile vse folklorne skupine, ki delujejo pod okriljem FS KUD Oton Župančič Artiče. Z desetimi točkami so se predstavile: folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče z odrsko postavitvijo Koroški plesi (vodja skupine: Gregor Tuljak, avtorja koreografije: Anja Čurič in Gregor Tuljak, avtorji glasbene priredbe: godci FS), otroška folklorna skupina OŠ Artiče z odrsko postavitvijo Leskove ricneje (vodja skupine: Janja Omerzu, avtorici koreografije: Barbara Bogovič in Janja Omerzu, avtor glasbene priredbe: Jure Rupar), godalna zasedba FS KUD Oton Župančič Artiče z Venčkom ljudskih (vodja zasedbe: Kaja Rožman, avtor glasbene priredbe: Robi Fuks), mlajša veteranska folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče z odrsko postavitvijo Bikova ohcet (vodja skupine: Lučka Knez, avtor koreografije: Vasja Samec, avtorji glasbene priredbe: godci FS), otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče z odrsko postavitvijo S tramvajem v mesto (vodja skupine: Vesna Bogovič, avtorici koreografije: Barbara Bogovič in Vesna Bogovič, avtor glasbene priredbe: Matija Kodrič), folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče z odrsko postavitvijo Mladoletje (avtor koreografije: Vasja Samec, avtorji glasbene priredbe: godci FS), dve solo točki odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič ArtičeMalo tvoj, malo moj (avtorica koreografije: Anja Čurič, avtor glasbene priredbe: Oskar Stopar) in Ko lutke oživijo … (avtorica koreografije: Barbara Bogovič, avtor glasbene priredbe: Oskar Stopar), starejša veteranska folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče z odrsko postavitvijo Ta potrkana (avtorica koreografije: Tončka Marolt, avtorji glasbene priredbe: godci FS) ter folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče z odrsko postavitvijo Plesi vzhodne Štajerske (avtorja koreografije: Anja Čurič in Gregor Tuljak, avtorji glasbene priredbe: godci FS).

50_let_kud_oton_zupancic_artice_mozaik_folklornih_korakov102

Koreografija Mladoletje v izvedbi FS KUD Oton Župančič Artiče

Posamezne nastope so povezovali zvočni posnetki nekaterih članov, ki so obujali spomine na najzanimivejše trenutke z njihovih folklornih nastopov. Spregovorili so Matija Molan (plesalec otroške FS), Robert Furar (plesalec veteranske FS), Zdravko Dušič (nekdanji umetniški vodja odrasle FS), Vesna Bogovič (umetniška vodja otroške FS), Gregor Tuljak (umetniški vodja odrasle FS), Jernej Iljaš (plesalec odrasle FS), Evald Rožman (plesalec veteranske FS) in Gabrijel Rožac (plesalec veteranske FS). Uvodoma in na koncu je vezno besedo prebirala Maja Pinterič (plesalka odrasle FS), Jana Kovačič in Mitja Molan (člana literarne sekcije KUD Oton Župančič Artiče) pa sta prireditvi dodala še kanček humorja.

50_let_kud_oton_zupancic_artice_mozaik_folklornih_korakov203

Zahvala začetnikoma folklore v Artičah pred 50 leti Mariji in Mihi Halerju

Še kratka zgodovina artiške folklorne skupine: pobuda za ustanovitev folklorne skupine v domačem kulturnem društvu je prišla leta 1967. Prva mentorja sta bila Marija in Miha Haler, ki sta skupino v prvih letih naučila belokranjskih in gorenjskih plesov, kasneje pa tudi nekaj plesov iz bivših jugoslovanskih republik. Ker so se nekateri plesalci poročili in nehali plesati, je skupina razpadla in v Artičah eno leto ni bilo folklorne dejavnosti. Leta 1978 so se mladi iz mladinske organizacije odločili oživeti folklorno skupino. Zakonca Haler so zaprosili, da prevzameta mentorstvo. Kasneje so nabavili še gorenjske folklorne kostume. Leta 1983 je skupina prvič gostovala v tujini, in sicer v Makedoniji in Veliki Plani v Srbiji. Leta 1986 je mentorstvo skupine prevzel Zdravko Dušič. Dve leti kasneje je skupina ob dvajsetletnici dobila nove štajerske kostume. Zdenka in Zdravko Dušič sta v naslednjih letih folklornike naučila kar nekaj novih koreografij, skupina je navezala stik s folklorno skupino iz poljskih Zakopan, kamor se je odpravila tudi na gostovanje. Leta 1996 je v Artičah nastala prva otroška folklorna skupina. Leto 2002 predstavlja mejnik v delovanju skupine, saj je le-ta začela z rednimi gostovanji na mednarodnih folklornih festivalih. Pred 13 leti je na pobudo štirih folklornih skupin Dolenjske in Posavja nastal prvi mednarodni folklorni festival Slofolk. Artičani so ga prirejali 12 let in pri njih gostili okoli 35 skupin iz tujine. Leto 2007 pomeni pomembno pridobitev na področju kostumske podobe, saj je skupina dobila nove folklorne kostume iz okolice Brežic iz začetka 19. stoletja. Pred desetimi leti je znotraj folklorne skupine nastala godalna zasedba, sestavljena iz štirih violin in kontrabasa. Leta 2009 je skupina prvič osvojila zlato priznanje na državnem folklornem srečanju – s postavitvijo koreografije Mirka Ramovša Po Jurjevem. Med letoma 2009 in 2014 se je skupina štirikrat predstavila na državnih srečanjih in od tega dvakrat dobila zlato priznanje s pohvalo. Pred štirimi leti sta zakonca Dušič umetniško vodstvo predala Gregorju Tuljaku, dolgoletnemu plesalcu pri otroški in kasneje odrasli folklorni skupini. Pred dvema letoma so člani skupine ob preureditvi starih gorenjskih folklornih kostumov pridobili nove koroške kostume.

50_let_kud_oton_zupancic_artice_mozaik_folklornih_korakov210

Na oder so poklicali tudi dolgoletni umetniški vodji Zdenko in Zdravka Dušiča.

Ob zahvali vsem mentorjem nastopajočih skupin na prireditvi ob 50-letnici FS KUD Oton Župančič Artiče so se še posebej zahvalili pobudnikoma za ustanovitev folklorne skupine v Artičah zakoncema Haler, umetniškim vodjem zakoncema Dušič in Tuljaku ter Barbari Bogovič (ki je tudi predsednica folklorne skupine) in Nini Ogorevc, ki sta imeli pomembno vlogo pri organizaciji dogodka. Jubilantom so čestitali tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je ob tej priložnosti podelil tudi plaketo Občine Brežice, Lučka Černelič iz JSKD OI Brežice, predsednik Zveze kulturnih društev Jože Denžič, predsednica Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije mag. Janja Ravnikar, predsednik sveta KS Artiče Anton Gajšek, ki je folkloriste prijetno presenetil z darilom – novim hladilnikom, predstavniki prijateljske folklorne skupine Svetlovan iz Češke, predstavnika Akademske folklorne skupine France Marolt in folklorne skupine DKD Svoboda Senovo ter kot zadnja še predsednica KUD Oton Župančič Artiče Ida Ostrelič, ki je izrazila upanje, da se bodo nekateri bivši folklorniki, ki so se ob tej priložnosti vrnili na oder, ponovno navdušili za nastopanje, in poudarila, da se lahko tak program, ki smo mu bili priča v sobotnem večeru, kosa z marsikaterim programom na državni ravni, še več, ostali se lahko od artiških folklorne skupine tudi kaj naučijo.

Obenem je Matej Kramžer na igrišču pripravil in uredil fotografsko razstavo, ki je zaobjela vseh pet desetletij delovanja folklore v Artičah.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.10.2020 | Sporočilo

Z električnimi kolesi med vinograde

17.02.2023 | Bralci pišejo

​Včeraj in danes Blagovnice Brežice

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led