Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V avli UE Brežice razstava brežiških likovnikov Ilustracija

Objavljeno: Sreda, 17.11.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
dlb_razstava_ilustracija (11)
Člani Društva likovnikov Brežice (DLB) od 11. novembra dalje v avli UE Brežice razstavljajo dela, ki so nastala na jesenskem likovnem tečaju društva Ilustracije pod vodstvom mentorice akademske slikarke Mojce Lampe Kajtna. Razstavljajo Mihaela Prevejšek, Olga Piltaver, Mija Baškovč ter Branka in Neja Ereš.

Tokrat so se brežiški likovniki posvetili ilustraciji, kjer so vključili tehniko kolaž. Nastali so motivi iz pravljičnih, živalskih zgodb oziroma podob, vzetih iz narave. Ilustracije so vstavljene v bogato barvno ozadje - scene dogodkov, ki nas lahko z malo domišljije ponesejo v pravljične dežele iz otroških dni.
dlb_razstava_ilustracija (8)

Kot mentorica med drugim povzema pomen teme in nastala dela, so se na tečaju naučili, kako s poenostavljanjem oblik izdelati stiliziran lik. Ustvarjali so v risarskem mediju. V nadaljevanju so risani lik prevedli v slikarski medij: lik so prerisali na barvni papir in ga izrezali. V tehniki kolaža so ustvarili različne slike, ki so služile kot prostori - scene za pripoved. "V pripravljene slike smo postavljali like in iskali pravo kompozicijsko postavitev. S pomočjo likovne igre smo ustvarili dinamični pripovedni lok, zgodbo, ki teče iz slike v sliko in nam riše zgodbo. Vsak svoj lik smo vodili od scene do scene, od dejanja k dejanju, z upoštevanjem različnega časa in prostora. Tako je nastala zgodba o drevesu skozi letne čase, zgodba o zlatih ribicah, vevericah, gozdnih živalih, dečku in deklici," je opisala Lampe Kajtna.

Ogled razstave Ilustracija je možen ob delavnikih ob upoštevanju covid ukrepov.

Vir: DLB, foto: R. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte