Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V gimnazijski galeriji odprli razstavo artefaktov in spominov na Franja Stiplovška

Objavljeno: Torek, 18.06.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_5557

Prof. Alojz Konec je predstavil življenje Franja Stiplovška.

10. junija je v GIGA gimnazijski galeriji Brežice potekala otvoritev razstave II. FR. ST. o Franju Stiplovšku. Otvoritev je potekala v okviru 29. Tednov vseživljenjskega učenja (TVU). Razstava obeležuje 126. obletnico rojstva prvega profesorja likovne umetnosti na Gimnaziji Brežice Franja Stiplovška. Dela je predstavil prof. Alojz Konec, razstavo pa svečano odprl ravnatelj prof. Uroš Škof. Dogodka se je udeležila tudi nečakinja Stiplovškove soproge, ga. Božena Vanič Encinas.

Franjo Stiplovšek je v Posavju pustil velik pečat
IMG_5564

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavo prvega profesorja likovne umetnosti na Gimnaziji Brežice.


S to razstavo dopolnjujejo gradivo, ki ga sicer v svoji stalni zbirki hrani Posavski muzej Brežice, katerega dolgoletni direktor je bil Franjo Stiplovšek. »Radi bi nekako obeležili osem let, ki jih je Franjo Stiplovšek preživel na naši gimnaziji, kjer deluje tudi v njegovo čast ustanovljeno KUD Franjo Stiplovšek,« je dejal prof. Konec, ki je povedal nekaj več o umetnikovem življenju in delovanju.

Umetnik in muzealec Franjo Stiplovšek se je rodil 12. maja 1898 na Malinski in umrl 6. maja 1963 v Brežicah. Obiskoval je osnovno šolo v Barkovljah, gimnazijo v Trstu in Gorici, maturiral pa je v Ljubljani leta 1916. Slikanja se je učil pri slikarju Antonu Gvajcu, izobraževanje pa nadaljeval v zasebni šoli pri kiparju Ivanu Rendiću v Trstu. Nato je obiskoval Umetno-obrtno šolo na Dunaju, študiral slikarstvo na Umetnostni akademiji v Zagrebu ter se v grafiki izpopolnjeval v Benetkah, Firencah in drugod. Stiplovšek je bil izreden mojster grafike, risar in slikar. Njegova najljubša likovna zvrst je bil lesorez, veliko pa je slikal tudi v olju. Z lesoreznimi risbami je opremil več knjig, razstavo pa bogati tudi težko pridobljen originalen avtoportret Stiplovška v lesorezu.
IMG_5560

Originalen lesorez, avtoportret Franja Stiplovška.


Od leta 1924 je bil član Društva slovenskih likovnih umetnikov, ki se je kasneje preimenovalo v današnjo Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov. Njegovi začetki poučevanja so bili v okolici Slovenskih Konjic in na Meščanski šoli v Mariboru. V Posavju je najprej učil na Meščanski šoli v Krškem, med letoma 1945 in 1953 pa je poučeval na novoustanovljeni Gimnaziji Brežice kot profesor risanja. Leta 1949 je postal tudi prvi ravnatelj oz. direktor Posavskega muzeja Brežice, ki letos praznuje 75. obletnico delovanja. V Posavskem muzeju je sooblikoval stalne muzejske razstave ter zastavil temelje občasnim muzejskim in likovnim razstavam. Velik del njegovega življenja je predstavljala tudi soproga Iva Stiplovšek, rojena Lavrič, ki je sodelovala pri uresničitvi njegovih in njunih skupnih muzealskih zamisli.

V sklopu razstave so med drugim predstavljeni tudi nedokončan oljni portret nečakinje Božene Vanič Encinas, originalen lesorezni portret Stiplovška, zemljevid krškega okraja iz leta 1934 v vodni tehniki ter ostali artefakti in spomini nanj. Razstava je na voljo za ogled do 9. 9. 2024.

H. Z. 

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»