Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pišecah so se po nekaj letih premora spet srečali Vinkovi pevci

Objavljeno: Četrtek, 04.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Vinkov pevci 2023-_22

Srečanje Vinkovih pevcev je gostil ŽPZ Orlica Pišece, ki ga vodi Franc Vegelj.

Večer zadnje aprilske srede je v Večnamenskem domu Pišece minil v znamenju koncerta oz. srečanja pevskih prijateljev – Vinkovih pevcev. Gre za zbore, ki jim je skupno, da jih je takrat kot zborovodja vodil pokojni Vinko Žerjav, ki ima zasluge, da je ta prireditev sploh nastala. Nastopili so Moški pevski zbor Sromlje, Moški pevski zbor KD Ivan Kobal Krška vas, Ženski pevski zbor Orlica Pišece in Moški pevski zbor Bizeljsko.

Srečanje je po koronski prekinitvi menda že 12. in prav lepo se sliši, da je po toliko letih še vedno »srečanje Vinkovih pevcev«. Danes vseh zborov sicer ne vodi le en dirigent, pevci pa se vseeno radi spominjajo takrat skupnega dirigenta Vinka Žerjava, ki se s tem koncertom hvaležno poklanjajo njegovemu spominu.

Kot prvi so zapeli pevci MoPZ Sromlje, ki deluje neprekinjeno že od leta 1976. V tem času se je zamenjalo že več generacij pevcev in zborovodij, od samega začetka pa še vedno prepevajo trije člani. Vsako leto zbor priredi letni koncert in sodeluje na kulturnih prireditvah v domači občini, reviji posavskih pevskih zborov in festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Sromeljski pevci so zapeli pesmi Štajerski fantič, Hribi sromeljski in Kaj bi želel si še več.
Vinkov pevci 2023-_58

Skupni nastop vseh sodelujočih zborov


MoPZ KD Ivan Kobal Krška vas, ki je nastopil kot naslednji, je v letu 2017 praznoval 90-letnico ustanovitve in delovanja, ki je bilo prekinjeno le med 2. svetovno vojno, ko so bili prebivalci Krške vasi izgnani. Danes torej vstopajo že v 96. leto delovanja. Zbor je vsa leta nosilec kulturne dejavnosti v domačem kraju, redno se udeležuje kulturnih in dobrodelnih prireditev v domači vasi in krajevnih skupnostih v okolici, sodeluje na revijah »Pesem Posavja«, večkrat tudi na taboru v Šentvidu pri Stični. Zbor je pobudnik in tudi sodeluje na rednih srečanjih nekaterih zborov v lokalnem in širšem okolju, kot so srečanje Vinkovih pevcev ter srečanja zborov in ljudskih pevcev iz drugih društev. Predstavili so se s pesmimi Lep spomin je nate, mati, Pleničke je prala in Moja dežela.

Tretje nastopajoče so bile pevke ŽPZ Orlica Pišece, ki že 38 let neprekinjeno prepevajo in razveseljujejo ljubitelje zborovskega petja, na kar so zelo ponosne. Za dolgoletno delovanje in posebne dosežke v ljubiteljski kulturi je zbor prejel bronasto odličje Zveze kulturnih društev Brežice. Pevke se zavedajo pomena kulturne dejavnosti v kraju, zato bodo tudi v bodoče dodajale kamenčke v mozaik kulture. Nastopajo skoraj na vseh prireditvah v domačem kraju, veliko pa tudi v drugih krajih brežiške občine in izven meja le-te pa tudi v tujini. Pojejo pesmi v priredbah, avtorske skladbe, ne ustrašijo je niti kakšne tuje. Obujajo tudi prepevanje ljudskih pesmi. Njihov cilj je, da se čim bolj uspešno predstavijo ljubiteljem vokalne glasbe, moto pa »Kdor poje, zlo ne misli«. Zapele so pesmi Tam na vrtni gredi, Moj pobič je z gornjega kraja in Sem zaljubljen bil.

Kot zadnji nastopajoči so prišli na oder člani MoPZ Bizeljsko, ki v okviru KD Bizeljsko neprekinjeno deluje že od leta 1976. Sodeluje na prireditvah in proslavah predvsem v domačem kraju in tudi širše, nastopa pa tudi v tujini. Zbor je do zdaj izdal dve zgoščenki z naslovom Sem fantič zelenega Štajerja (2003) in Bizeljski patroni (2018). Nekaj skupnih pesmi in nastopov so izvedli tudi z narodnozabavnim ansamblom Hervol ter skupaj nastopili v razvedrilnih oddajah TV Slovenija Na zdravje in Pri Jožovcu z Natalijo ter v oddaji Polka in majolka na regionalni televiziji. V pandemskih letih 2020 in 2021 je zbor svoje delovanje preselil na splet, saj razen nekaj redkih izjem ni nastopal v živo pred publiko. Posneli so nastop ob 45-letnici delovanja zbora v cerkvi sv. Lovrenca na Bizeljskem in ga objavili na spletu. Prav tako so posneli videospot na avtorsko pesem predsednika Slavka Mihelina V Martinovi repnici, ki je hkrati tudi turistična promocija te bizeljske posebnosti. Objavljen je na Youtube kanalu. V letu 2022 so posneli videospot na novo avtorsko skladbo Slavka Mihelina z naslovom Nazdravimo z majoliko in tudi tega objavili na Youtubeu. Čebelar, Amazing Grace in V Martinovi repnici so bile pesmi, ki so jih ta večer poslušalci slišali s strani bizeljskih pevcev.

Sromeljski, krškovaški in pišeški zbor vodi Franc Vegelj, bizeljskega pa Niko Ogorevc.

Predsednica ŽPZ Orlica Pišece Dragica Potokar je ob koncu koncerta, ki ga je povezovala Ivica Sotelšek, zborom podelila zahvale, nato pa so vsi skupaj zapeli še eno pišeško.

R. R., foto: D. Lipej

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte