Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Radečah je frfotalo: Sedem kur in lisica

Objavljeno: Ponedeljek, 24.12.2018    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
GD Radeče_Sedem kur in lisica 02
Gledališko društvo Radeče
je na včerajšnjo nedeljo predstavilo premiero v letošnjem letu novoustanovljene ženske skupine Kure. V dopoldanskem času, ko so sedeže radeškega kulturnega doma zasedli predvsem otroci v družbi staršev in starih staršev, je deseterica izvedla igro Sedem kur in lisica.

Tekst za predstavo je po vzoru znane pravljice Volk in sedem kozličkov spisal vsestranski Klemen Nikolič, ki je svojo multitalentiranost že ničkolikokrat dokazal na odrskih deskah in izza njih - tako je tokrat poskrbel za postavitev scene, nastopajoče je spremljal na kitari, obenem pa je pod predstavo podpisan tudi kot režiser.

Oder se je za slabo uro spremenil v kokošnjak, v katerem je bila - kot v realnem živalskem svetu -  glavna Mama Kura (Blanka Hrup), za otroško razigranost in navihanost pa je skrbel njen podmladek: najmlajša piška (Natalija Novak), dvojčici (Alenka Gros in Lucija Prašnikar), kura Julija (Judita Košmrlj), glavna med sestrami - kura Avgusta (Brigita Bedek) in kura Septembra (Tanja Žibret Lavrinec).

Mlade in naivne kokoške pa seveda prelisiči zvita lisica (Karmen Slatinek), ki se je, da bi se prikradla v kokošnjak, naučila kokodavščine in se odela v kurje perje. Ob pomoči otrok iz občinstva, ki so preprečili, da bi lisica pojedla kokoške za kosilo, s tem, ko so mami kuri in piški pokazali, kje se skriva zvita lisica s kokoškami v vreči, se je zgodba srečno razpletla.

Tudi lisica ni bila prehudo kaznovana, čeprav je deček izpod odra bojevito predlagal, da bi jo bilo potrebno »naboksati« - da se bo oddolžila za krajo kokošk, bo morala otrokom iz radeške knjižnice brati pravljice.

Ob koncu otroške matineje se je Anže Rus v imenu odsotne predsednice Gledališkega društva Radeče zahvalil v prvi vrsti Klemnu Nikoliču za njegov obširen angažma pri izvedbi predstave, kot tudi vsem ostalim nastopajočim na odru in podpornemu osebju, katero je poskrbelo za kostumografijo (Suzana Pinosa), tehniko in luči (Tomaž Lavrinec) in splošno pomoč (Saša Plevel, Aljoša Podlesnik).

Mama Kura je pred odhodom gledalcev iz dvorane radeškega kulturnega doma otrokom ponudila kurjo kulinarično specialiteto, črve (bonbone) in nato v avli še koruzne kokice, s postreženim koščkom torte, ki se je ob koncu uspešno odigrane predstave za najmlajše prilegla tako članom radeškega gledališkega društva kot tudi obiskovalcem, pa je bilo prijetno sklenjeno nedeljsko dopoldne.

Doroteja Jazbec
Foto: Andrej Hrup
« Nazaj na seznam
»