Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Valvasorjevi knjižnici Krško zaključili jubilejno 10. sezono projekta Kdor bere, je car!

Objavljeno: Petek, 23.09.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC_0220
V torek, 20. 9. 2022, smo v Valvasorjevi knjižnici Krško mladim bralcem - carjem, poleg lepih nagrad podarili tudi srečanje z igralcem, Youtuberjem in voditeljem TV oddaje Krompir Nikom Škrlecem.

S prireditvijo smo zaključili 10. sezono bralnega projekta "Kdor bere, je car!''. Ob tem smo izrekli čestitke 93 mladim bralcem, ki so v letu, ki je za nami, prihajali v knjižnico po carske knjige, jih prebirali in uspešno zaključili projekt.
 
DSC_0238
Projekt je v vseh teh letih počasi zorel, se razvijal in zdaj lahko rečemo, da so si ga naši bralci vzeli za svojega. Prepoznajo carjeve oznake na knjigah, povprašujejo po carskih knjigah in si jih pogosteje izposojajo. Tako je 'Car' od prvih samostojnih korakov nadobudnega malčka, ki še radovedno tipa in raziskuje, postal sprva suveren otrok, zdaj pa lahko rečemo, da je že na dobri poti, da postane zrel mladostnik. Struktura bralcev je še vedno različna. Največ carjev je bralcev iz prve triade osnovne šole, nekaj je tudi najstnikov. To so tisti samostojni bralci, ki so rasli skupaj s 'Carjem'. Se nam pa za prihodnost projekta verjetno ni bati, saj je med bralci veliko tudi tistih najmlajših, ki jim pri branju trenutno še malo pomagajo starši, a upamo, da bodo kmalu tudi oni sami z veseljem posegali po knjigah iz carjevih seznamov. Po dobrih in zabavnih zgodbah, ki jih označuje bogata sporočilnost.
Zaključek projekta tudi letos sovpada z nacionalnih mesecem skupnega branja. Tako smo v knjižnici bralce med seboj povezali tudi širše, na nacionalni ravni.
 
DSC_0241

Domačin Nik Škrlec, ki se je otrokom zelo dobro zasidral v spomin po odličnem vodenju oddaje Male sive celice, drugače pa človek mnogih talentov in veščin, je v doživetem nastopu spregovoril o svojem branju. Kot sin knjižničarke je bil v otroštvu precej obkrožen s knjigami, kasneje je tudi sam veliko bral in to rad počne še zdaj. Prav v knjigah je dobil precej idej za veščine, s katerimi se ukvarja. Danes jih obvlada veliko in našim mladim bralcem je podrobneje demonstriral žongliranje, na željo enega fantiča pa je ena dva tri sestavil njegovo Rubikovo kocko. S prigodo o svojem papagaju je dodobra nasmejal občinstvo in poskrbel za sproščeno vzdušje. Otroke je t nagovoril, naj berejo še naprej in s tem širijo svojo razgledanost. Žene naj jih radovednost in želja po odkrivanju novih stvari, zato naj odkrivajo tudi svoje talente. In ne nazadnje  jim je položil na srce, naj pri dejavnosti, ki jo bodo počeli, vztrajajo. Nik je s svojo energijo in nagovorom mlade carje zelo navdušil in gotovo jim bo to služilo kot dobra popotnica pri nadaljnji bralni in življenjski poti. 
 
V vseh 10 letih so naši carji ob zaključku vedno prejeli tudi simbolično nagrado, ki pa pomeni zgolj dodatno motivacijo za branje, saj dobri bralci vedo, da je najboljša nagrada pri branju prav bralni užitek, to je tisti lep in prijeten občutek, ki se pojavi ob prebiranju res dobre knjige, ki bralcu zleze pod kožo in ki jo začne pogrešati še preden obrne zadnjo stran. S carskimi knjigami pa poleg bralnih užitkov mladi bralci dobivajo tudi  nova spoznanja.

Knjižnica je carjem letos med drugim podarila simpatično in pomenljivo slikanico avtorja K. Yamade, z naslovom Najdi svojo veličino. Slikanica je lahko simbolna popotnica za vsakogar, posebno pa želimo z njo nagovoriti mlade ter jim sporočiti, da ima prav vsak izmed njih nekaj velikega in lepega v sebi. Želimo jim, da  to odkrivajo in  najdejo vsak svoje talente, jih razvijajo in delijo z drugimi. Tako bodo lahko ponosni nase, drugim pa bodo v veselje. Kot je bil s svojim nastopom in je s svojo osebnostjo to Nik Škrlec.

Zabavno in prijetno popoldne smo zaključili s povabilom. V knjižnici namreč že pripravljamo gradivo za novo 'carjevo' sezono. 'Car' vam bo kmalu v branje spet z veseljem ponudil nove privlačne, zanimive, dobre in kvalitetne, skratka carske zgodbe. Lepo povabljeni, da postanete carji branja tudi vi! 
 
Besedilo: Klavdija Šiško Možgan, bibliotekarka
Foto: Melita Voglar, bibliotekarka
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki

22.07.2020 | Oglas

Otroške sobe