Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V vitrini zgodba Franca Gerloviča

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
V vitrini zgodba Franca Gerloviča

V prostoru pred Viteško dvorano brežiškega gradu so v četrtek, 19. novembra, odprli šesto Posavsko muzejsko vitrino projekta Pot domov, tokrat namenjeno dr. Francu Gerloviču, ki ga je predstavila muzejska svetovalka Oži Lorber.

Dr. Gerlovič je bil rojen 26.2.1887 v Župeči vasi, umrl je 12.2. 1944 v Ljubljani. Pot na fronto in domov dr. Gerloviča se razkriva skozi drobce zapuščine, z enim samim osebnim predmetom – potovalnim vojaškim kovčkom, nekaj fotografijami in skozi zapis spominov hčerke, slikarke Alenke Gerlovič v knjigi Okruški mojega življenja, kjer je hčerka zapisala, da sta, kadar so bili na obisku pri stricu v Zapricah pri Kamniku, »ati in stric ob večerih posedala v kuhinji in se pogovarjala o svetovni vojni v Karpatih ...« Pred koncem prve svetovne vojne se je dr. Gerlovič znašel na Koroškem, po razsulu Avstrije se je kot zaveden Slovenec pridružil generalu Maistru in se udeležil osvobodilnih bojev na Koroškem. Njegova pot s soške fronte se razkriva prek treh postaj njegovega »križevega pota«, a se je ta kalvarija iztekla srečno. Ni pa dočakal konca druge svetovne vojne, saj ga je 12. februarja 1944 kot direktorja bolnišnice v službi aretirala domobranska policija in ga surovo umorila. Ubili so ga po policijski odločbi, brez sodnega procesa, ker je bil zaveden Slovenec in mu je bilo tuje vsako sodelovanje z okupatorjem, je le del podrobne Gerlovičeve predstavitve.

Razstavo je odprla Monika Kokalj Kočevar, direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj pa se je zahvalila sodelavcem, ki so sodelovali v projektu: Vlasti Dejak, Oži Lorber, dr. Ivanki Počkar in dr. Tomažu Teropšiču; ob zaključku pa je muzej izdal zloženko projekta.

N. J. S., foto: Ivanka Počkar

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte