Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vas zanima, od kod prihaja oblast?

Objavljeno: Torek, 17.01.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
dolar

Mladen Dolar (foto: Nada Žgank)

Vabljeni na pogovorni večer in predstavitev knjige Mladena Dolarja z naslovom »Od kod prihaja oblast?« v Klubu Kulturnega doma Krško v četrtek, 19. januarja, ob 18. uri.

Na januarskem pogovornem večeru se bomo z dr. Mladenom Dolarjem pogovarjali o temah, ki jih je obravnaval v svojem zadnjem knjižnem delu Od kod prihaja oblast?.

Knjiga prinaša razmisleke o naravi avtoritete in njenih modernih premenah, in pretresa načine, kako se je s tem soočila psihoanaliza. Ta se je z oblastjo ukvarjala predvsem skozi instanco označevalca v položaju izjeme. Naj je šlo za označevalce tipa mana, za problem Imena Očeta, za problem točke prešitja, za problem označevalca-gospodarja – vselej se je premislek vrtel okoli izjemnega statusa izjemnega označevalca kot vira ‘magične’ moči in po drugi strani ekonomije uživanja. Lacan je pred dobrimi 50 leti postavil svojo znamenito teorijo štirih diskurzov, najkompleksnejšo psihoanalitsko teorijo oblasti, ki je ta problem poskušala formalizirati. Namen knjige je, da pol stoletja kasneje premeri razdaljo, ki nas loči od tistega trenutka po maju ‘68, časom, ki je obetal veliko odpiranje, in sedanjim časom, ki se kaže kot zapiranje in zaton.

Vstop je prost.

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte