Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vilko Urek pred številnim občinstvom predstavil malo enciklopedijo brežiške glasbe

Objavljeno: Sobota, 27.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_7483

Vilko Urek (levo) in ravnatelj GŠ Brežice mag. Daniel Ivša

Znan glasbeni pedagog, umetniški vodja, zborovodja in muzikant Vilko Urek je minuli četrtek s predstavitvijo svoje knjige Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas do zadnjega sedeža napolnil brežiško grajsko dvorišče. Koliko ta knjiga pomeni, predvsem pa njegov izjemen trud, ki ga je vložil vanjo, nazorno priča dolga vrsta za nakup knjige kot tudi za avtorjevo posvetilo, ki ga je čisto vsakemu z veseljem napisal.

Knjigo je izdala Glasbena šola Brežice, natisnjena je na 360 barvnih straneh ter zajema vse inštrumentaliste, pevce in plesalce, ki so in še delujejo v občini Brežice v preteklih 150 letih do danes, torej gre za malo enciklopedijo brežiške glasbe. Najprej je občinstvo pozdravil in nagovoril ravnatelj GŠ Brežice mag. Daniel Ivša, ki je o Ureku povedal, da je pri njih zaposlen kot knjižničar en dan na teden, drugače pa je zaposlen na OŠ Bizeljsko kot učitelj glasbe. »Od začetne ideje do danes se je število posameznikov in različnih zasedb, ki jih je Vilko imel na začetku, skorajda potrojilo. Vložene so bile ure in ure raziskovalnega dela in urejanja besedil. Kot učitelj glasbe v OŠ in aktivni glasbenik z več kot 40-letnimi izkušnjami ima Vilko pregled po celotni vertikali glasbenega ustvarjanja in razume, kaj pomeni glasba v vsakdanu,« je dejal Ivša.
DSC_7526

Avtor knjige Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas Vilko Urek je bil v letu 2022 v kontaktu z več kot 1000 različnimi glasbeniki.


Najhitrejši odgovor prejel z Aljaske

Urek je najprej izrazil veselje nad tolikšno udeležbo na predstavitvi njegove knjige. V nadaljevanju je povedal: »V lanskem letu sem dopolnil 60 let in to mi je bila spodbuda, da sem se prvega januarja odločil, da bom popisal vse, ki se v brežiški občini na kateri koli način ukvarjajo z glasbo. Kot glasbeni pedagog, umetniški vodja, zborovodja in muzikant sem mislil, da poznam večino brežiških glasbenikov in zasedb. A ni bilo tako. Veliko manjkajočih podatkov sem dobil ob raziskovanju in pogovorih z več kot 1000 različnimi glasbeniki, ki sem jih obiskal v letu 2022, se z njimi pogovarjal po telefonu ali pa si dopisoval po klasični in e-pošti.« Ob tem je kot zanimivost navedel, da je kot najhitrejši odgovor na svoje e-povpraševanje dobil z Aljaske v ZDA, saj je tam živeči trobentač Franc iz Rigonc odgovoril v isti minuti, ko mu je pisal. Veliko zapisanih informacij in fotografij je našel tudi na spletnih straneh, v različnih publikacijah in časopisih.
DSC_7413

Polno grajsko dvorišče na predstavitvi Urekove knjige


Glasbeniki in čez 450 zasedb v desetih poglavjih

Avtor publikacije je še povedal, da občina Brežice nedvomno velja za slovensko področje, iz katerega izhajajo številni izjemni slovenski pevci, plesalci, inštrumentalisti in drugi umetniki. Nekateri so v občinskem, državnem in svetovnem merilu dosegli izjemne uspehe, nekateri pa so s svojim skromnim glasbenim znanjem in dosežki za nekatere dosegli zelo malo. A tudi ti glasbeniki, ki so po mnenju nekaterih dosegli malo, so s svojimi malimi uspehi ravno tako zadovoljni in so na njih zelo ponosni. »Osebno mislim, da je vsak posameznik s svojim glasbenim udejstvovanjem prispeval pomemben kamenček v glasbeni mozaik občine Brežice. Sam zagovarjam misel, da mora vsak glasbenik spoštovati najprej sebe, zatem pa tudi vsakega drugega glasbenika, saj se vsak trudi s svojim izvajanjem osrečevati svoje poslušalce in obogatiti kulturni del življenja,« je izjavil ter omenil, da je brežiške glasbenike in čez 450 zasedb, ki jih je uspel najti do začetka letošnjega leta, opisal v desetih poglavjih: 1. Znani solistični muzikanti in zabavljači; 2. Manjše glasbene zasedbe, skupine in ansambli; 3. Večje zasedbe in ansambli; 4. Druge zasedbe in ansambli; 5. Večji orkestri; 6. Folklorne in plesne skupine; 7. Ljudski pevci in manjše vokalne zasedbe; 8. Pevski zbori; 9. Glasbeni pedagogi in 10. Brežičani izven Brežic.
DSC_7512

Za nakup knjige se je vila dolga vrsta ...


Pri delu je opazil tudi tiho ljubosumje in tekmovalnost

»Ob vsaki zapisani zasedbi in ljudeh, ki so zbrani v tej knjigi, sem našel vsaj eno osebo, ki mi je zaupala potrebne podatke. Upam, da se boste ob prebiranju knjige vsi strinjali z njimi. Kljub več kot 1500-urnemu temeljitemu in dolgotrajnemu zbiranju podatkov se zavedam, da sem nehote marsikoga izpustil ali kakšen podatek napačno zapisal. Vesel bom, če me boste po ogledu knjige opozorili na morebitne napake in mi jih sporočili na elektronski naslov vilko.urek@gmail.com. V primeru ponatisa bom vse popravke upošteval,« je dejal Urek in dodal, da je pri delu opazil tudi tiho ljubosumje in tekmovalnost med posameznimi sorodnimi zasedbami, »kar je ob želji po napredku dobro, ob veselju, ki nam ga glasba da, pa mogoče slabo. Glasbeno pot vseh, ki s svojimi zasedbami nastopamo in s tem običajno osrečujemo poslušalce, so začrtali že srednjeveški potujoči glasbeniki, ki so se selili iz kraja v kraj in zabavali glasbe lačne ljudi. Tudi danes je tako, saj nas poslušalci ne pridejo poslušat v naše domove, ampak se mi z glasbo selimo iz kraja v kraj, kjer jim bogatimo življenje.«
DSC_7515

... avtor pa je z veseljem napisal tudi posvetilo.


Glasbo razume ves svet

Omenil je tudi, da je pri vsakem poglavju dodal kratek izobraževalni zapis glasbenih pojmov in drugih znanj, povezanih z glasbo, ki jo razume ves svet. »Že starogrški mislec Euripid je trdil: ’Najbogatejši človek je revež, če nima glasbe!’ Klasicistični skladatelj Joseph Haydn je ugotovil še več: ’Pišem in govorim v jeziku, ki ga razume ves svet!’ Do podobnega spoznanja je prišel tudi romantični skladatelj Carl Maria von Weber, ki pravi: ’Z glasbo je mogoče povedati več kot z besedami.’ Vse te misli pa potrjuje še korejski glasbenik Psy, ki pravi: ’Glasba je najbolj priljubljen jezik na svetu!’,« je povedal. Ureka veseli, da je v knjigi združil glasbenike vseh stilov in zvrsti. Ni se orientiral samo na zabavno glasbo in ne samo na resno, ki ji nekateri rečejo tudi klasična, kar po njegovem mnenju ni povsem ustrezen pojem, saj klasicizem zajema le obdobje določenih 100 let. Tudi beseda resna glasba mu ni všeč, ker s tem mnogi mislijo, da druge zvrsti niso resne. »Pri vsaki zvrsti glasbe se lahko zabavaš in si hkrati resen. Ne glede na to, s katero zvrstjo se brežiški glasbeniki ukvarjamo, je pomembno le to, da v nas in v naših poslušalcih prebudi bogate občutke. To je glasba,« je še izpostavil.
DSC_7443

Predstavitev so popestrili učenci GŠ Brežice; na fotografiji nastop kvarteta saksofonov.


Posebno zahvalo je izrekel ravnatelju GŠ Brežice Ivši, ki ga je pri njegovem delu zelo podpiral ter pod okriljem GŠ prevzel uredništvo in izdajo knjige, poleg njega pa še Leonu Iveti, ki je knjigo oblikoval in poskrbel za tisk, Ivani Vatovec, ki je knjigo jezikovno pregledala, Borisu Banu, Patricii Čular, Mihi Halerju, Doroteji Lipej, Tanji Plevnik, Simoni Rožman Strnad in Alenki Černelič Krošelj. Njegova zahvala gre tudi vsem glasbenikom, ljubiteljem glasbe, ki so kakor koli s svojimi spodbudami, predlogi, pohvalami, prispevki in fotografijami sodelovali pri tem knjižnem projektu, ter sponzorjem in donatorjem (Agrad Bizeljsko, Posavski obzornik, SL-inženiring, Keranet, Glasbeni studio Otto Lesjak, Foto studio Rožman, Pizzerija Italia, Melodija Mengeš, Audio Pro, Turistična kmetija Balon, Društvo kmetic Brežice in Občina Brežice). »Ob koncu bi se rad v imenu vseh glasbenikov in glasbenic zahvalil našim partnerkam, partnerjem ter našim družinam za ogromno razumevanje pri našem muziciranju, potovanjih in gostovanjih, saj so bili ure, dneve in tedne sami doma, medtem ko smo mi nastopali in zabavali številne množice poslušalcev,« je Urek zaključil svoj nagovor.

Molan: Urek je z izdajo knjige naredil ogromno za glasbo in glasbenike

Izid pomembne knjige za brežiško občino je pozdravil tudi župan Ivan Molan, ki je omenil, da je bilo Urekovo izjemno delo v občini prepoznano že leta 2015, ko je prejel oktobrsko nagrado. »Poznamo ga kot zelo dobrega pedagoga, učitelja, kot izvrstnega glasbenika, ki nas s svojo glasbo marsikdaj razveseljuje na prireditvah, kot človeka, ki za svojo lokalno skupnost skuša narediti največ kar lahko. In z izdajo knjige je naredil ogromno za glasbo in glasbenike ter omogočil našim zanamcem, da se bodo tudi čez leta lahko spominjali glasbenikov iz naše občine,« je še povedal župan. Ivša se je Ureku zahvalil tudi v svojem imenu in v imenu celotnega kolektiva GŠ Brežice z naslednjimi besedami: »Ponosni smo, da imamo med sabo takšnega človeka, kot si ti, z močno voljo, vztrajnostjo. Napoveduješ upokojevanje, zato si rekel, da bi rad do takrat to knjigo spravil pod streho, kar ti je tudi uspelo.« Dodal je še, da je Urek poseben človek, pred nekaj leti je bil namreč izbran tudi za naj učitelja v Sloveniji.

Predstavitev so popestrile glasbene točke učenk in učencev GŠ Brežice. Najprej je nastopil komorni trobilni sestav Aljaž Vučajnk, Laren Avsec, Miran Petelinc (vsi trobenta), Leja Sušin, Aljoša Sotelšek in Toni Škaler (vsi pozavna), mentorja sta Petelinc in Škaler, nato kvartet saksofonov v sestavi Izak Vukič (sopran saksofon), Julija Veršec (alt saksofon), Nika Urek (tenorski saksofon) in Luka Rihter (bariton saksofon), pod mentorstvom Simona Širca, ter na koncu še ansambel klarinetov v zasedbi Vita Vučajnk, Anej Bašič, Igor Požar, Ruben Merljak, Ema Tršelič, Maj Medvešek, Aleksander Borovšak in Jožica Zupančič, mentorja sta Požar in Zupančič.

Po končanem uradnem delu je bil možen nakup Urekove knjige, ki ga je, vsaj po dolgi vrsti sodeč, izkoristil skoraj vsak, ki je prišel na dogodek, avtor pa je rade volje vsakomur napisal tudi posvetilo. Kdor se predstavitve ni mogel udeležiti, lahko publikacijo dobi tudi po pošti, naročila so možna na vilko.urek@gmail.com.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam