Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrtna uta - pisateljev kotiček

Objavljeno: Nedelja, 25.07.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Alojz Rebula, pisateljev koticek (1)

V vrtni utici, v kateri je mnoga svoja pripovedna dela napisal pisatelj Alojz Rebula, je na ogled spominska razstava.

V Loki pri Zidanem Mostu, kjer je rad preživljal čas v krogu družine ter prijateljev akademik in pisatelj Alojz Rebula, stoji starejša stanovanjska hiša z velikim vrtom, v katerem stoji lesena utica. V njej je sedel, razmišljal ter pisal svoja prozna dela »čarodej besede in vitez misli«, kot ga je poimenoval kardinal Franc Rode.

Alojz Rebula, ki se je rodil 21. julija 1924 v Šempolaju nad Tržaškim zalivom, je po zaključeni klasični gimnaziji in malem semenišču v Gorici študiral klasične jezike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, v Rimu pa je doktoriral z disertacijo o prevodih Dantejeve Božanske komedije v slovenščino. Do upokojitve je na tržaških srednjih šolah poučeval latinščino in klasično grščino. Za svoje profesorsko, prevajalsko in pisateljsko delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi Prešernovo nagrado. Umrl je 23. oktobra 2018 v 95-letu starosti v bolnišnici v Topolšici ter pustil bogato literarno zapuščino – okoli petdeset romanov, novel, dnevnikov, esejev in hagiografij.

SPOMINSKA RAZSTAVA V VRTNI UTI

Alojz Rebula, pisateljev koticek (4)

Kdor obišče razstavo, lahko v spominsko knjigo zapiše svoje spomine, občutja, razmišljanja ...

V letošnjem poletju se je pisateljeva družina odločila, da bo v njegov spomin uredila v leseni utici na vrtu družinske hiše v Loki pri Zidanem Mostu, v kateri je odraščala njegova žena Zora Tavčar – tudi sama plodovita pisateljica, esejistka in prevajalka – manjšo razstavo. Na lično urejenih panojih je krajši zapis pisateljeve življenjske zgodbe, prepletene z ljubeznijo do žene, ki jo je spoznal med študijem na ljubljanski filozofski fakulteti ter zaradi nje vedno pogosteje in z vedno večjim veseljem prihajal v majhno Loko. Ta ga je očarala in začarala, zato jo je pogosto upodobil tudi v svojih pripovednih delih. »Tukaj imava, kar v Trstu pogrešava – dovolj veliko hišo s sadnim, cvetličnim in zelenjavnim vrtom, veliko dvorišče z lipo in lopo pod njo, v kateri rada sediva,« je med drugim povedala v 6. decembra 2012 objavljenem intervjuju v regionalnem časopisu Posavski obzornik dr. Zora Tavčar Rebula, komparativistka in slavistka.

Vstop na razstavo, ki vodi skozi vrtna vrata z glavne ceste (v bližini gasilskega doma oz. nasproti kulturnega doma), je prost. »Kdor želi, lahko pride, kadarkoli,« prijazno pove pisateljeva hči. »Zakaj bi ljudje stali ob očetovem grobu, če pa lahko stopijo skozi odprta vrata na vrt do utice, kjer je oče tako rad sedel in pisal, ter si ogledajo razstavo. Upam, da bodo v spominsko knjigo zapisali tudi kakšno svojo misel, hvaležni bomo za takšen spominski zaznamek,« nadaljuje in povabi radovedna obiskovalca, ki sta si dovolila vstopiti, k ogledu.

Naj bo to kulturni namig v času počitniških in dopustniških dni.

S. R.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»