Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z literarnim pohodom obeležili spomin na Prešernovo prijateljstvo z Anastazijem Grünom

Objavljeno: Četrtek, 13.02.2020    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
IMG_9848
Kulturno društvo Leskovec je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Leskovec tudi letos organiziralo Prešernov literarni pohod ob slovenskem kulturnem prazniku.

Ob 14.00 smo se zbrali pred leskovškim Gasilskim domom, od koder je skupino pohodnikov vodil predsednik KS Leskovec Jože Olovec. Uro in pol trajajoča hoja do Mavzoleja Anastazija Grüna je potekala po pred kratkim na novo urejeni gozdni poti, ki je tudi sicer redno obiskana trasa leskovških pohodnikov, med njimi tudi skupin šolskih otrok.
IMG_9869
Pred Mavzolejem je Mojca Pacek predstavila Prešernovo prijateljstvo z nekdanjim lastnikom Šrajbarskega turna grofom in pesnikom Antonom Aleksandrom Auerspergom s pesniškim psevdonimom Anastazij Grün, Doroteja Jazbec, Verica Rep, Janja Mirt, Karolina Cizerle in Janez Bizjak pa so nastopili z recitalom Prešernovih pesmi.

Pot smo na nadaljevali mimo Šrajbarskega turna, ki dandanes žal kaže le klavrno podobo svoje nekdanje mogočnosti, in se mimo sadovnjakov vrnili na izhodišče pohoda – odločeni, da se prihodnje letos spet zberemo.

Mojca Pacek, KD Leskovec
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj

30.12.2021 | Redakcija

Iskanje skritega zaklada

27.06.2021 | Redakcija

Ribe v prehrani