Časopis za pokrajino Posavje
9.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z Mirkom Ciglerjem o njegovi knjigi Sedem let na prepihu

Objavljeno: Nedelja, 05.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0285

Sourednica knjige Polona Brenčič in avtor Mirko Cigler med pogovorom

V organizaciji izdajatelja Zavoda Neviodunum Krško in Valvasorjeve knjižnice je v četrtek pod večer v krški Dvorani v parku potekala predstavitev knjige Sedem let na prepihu senovskega rojaka Mirka Ciglerja, sicer diplomata in bivšega veleposlanika, ki po upokojitvi veliko časa namenja publicistični dejavnosti.

Zbrane, med katerimi je bil tudi državni poslanec in občinski svetnik Dušan Šiško, je pozdravila direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, ki je na kratko predstavila življenjsko in poklicno pot avtorja in povedala, da je zaradi prireditve v Krškem skrajšal udeležbo na Blejskem strateškem forumu.

DSC_0389

Z leve: Maruša Mavsar, Dušan Šiško, Urška Lobnikar Paunović in Mojca Cigler

Maruša Mavsar, direktorica Zavoda Neviodunum, je uvodoma dejala, da je knjiga Mirka Ciglerja še ena knjižna izdaja v nizu že izdanih del, s katerimi domača izdajateljska hiša bogati pestro bero izdanih knjig domačih avtorjev, ki bodisi bivajo in ustvarjajo v posavskem prostoru, ali gre za rojake, ki so še povezani z domačimi kraji in so se s svojim literarnim ustvarjanjem in delom na drugih področjih uveljavili v slovenskem ali tujem prostoru. S Ciglerjevo knjigo Sedem let na prepihu Neviodunum hkrati obeležuje 20 let svojega delovanja.

DSC_0363

Mirko Cigler

Mirko Cigler se je rodil leta 1951 v Brežicah,  svoja otroška in mladostna leta pa je preživljal na Senovem. Po končani brežiški gimnaziji in zatem študiju na Vojaški akademiji v Beogradu je bil namestnik vojaškega atašeja v Pekingu. Leta 1985 je končal generalštabni kolidž v Ameriki in na beograjski akademiji magistriral iz mednarodnih odnosov. Opravljal je visoke poveljniške naloge v opazovalni misiji Združenih narodov v Iranu, po vrnitvi v Beograd pa v generalštabu JLA vodil področje mednarodnih mirovnih sil. Ob izbruhu osamosvojitvene vojne za Slovenijo je izstopil iz JLA in se leta 1992 zaposlil na slovenskem zunanjem ministrstvu in delal doma in po svetu kot svetovalec in diplomat na področju multilateralno politično-varnostnih razmer od Bruslja, Dunaja do ZDA. Leta 2011 se je z družino, soprogo Mojco in njuno hčerko Pio, vrnil v Ljubljano in vodil analize ter politično in strateško načrtovanje ter se leto kasneje upokojil. Kot geopolitični analitik globalnih zunanjepolitičnih in varnostno vojaških zadev ter položaja Slovenije v svetu od leta 2014 dalje piše za Objektiv, sobotno prilogo časopisa Dnevnik. Še vedno je aktiven v Klubu nekdanjih slovenskih veleposlanikov, v Slovenskem društvu za mednarodne odnose in v Združenju slovenskih mirovnikov.

DSC_0461

Simon Širec med nastopom

Na spodbudo bralcev njegovih člankov v Dnevniku, znancev in prijateljev, med njimi Braneta Petana iz Krškega, se je odločil za izdajo knjige pri Založbi Neviodunum, katere uredniško delo sta opravila Polona Brenčič in Silvester Mavsar, z likovno podobo pa je knjigo opremil akademski slikar Matej Stupica. V njej kot poznavalec in analitik na 500 straneh razgrinja razmerje sil in sveta s političnega, varnostnega in ekonomskega vidika, odstira ozadja svetovnih in slovenskih politik in politikov, njihove modre poteze pa tudi spodrsljaje in piše o položaju Slovenije v Evropski uniji in svetu med leti 2014 in 2021.

Na večeru v Krškem sta se v pogovoru s sourednico knjige Sedem let na prepihu zgodovinarko in bibliotekarko Polono Brenčič sprehodila od Ciglerjevega otroštva na Senovem do službe na Kitajskem ter komentirala tudi nekatere aktualne teme iz knjige. Za intermeco pa je z igranjem na saksofon poskrbel Simon Širec iz Novega mesta, sicer tudi pedagog na Glasbeni šoli Brežice.

B. M.,foto: P. P.

*
Format knjige je 165 x 235 mm, vsebuje 496 strani in vezava je broširana. Cena enega izvoda znaša 29,00 €. Naročila sprejemamo na naslov: ZALOŽBA NEVIODUNUM, Trg Matije Gubca 3, Krško, elektronski naslov: zalozba@posavje.info ali preko telefonske številke 040 302 809. Stroške pošiljanja knjige krije založba.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte