Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z razstavo 80. so bila leta … v Krškem vzbudili nostalgijo nekdanjih časov

Objavljeno: Nedelja, 17.06.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCF1263

Razstavljene predmete so si obiskovalci z zanimanjem ogledovali.

V soboto, 16. junija, so v okviru tradicionalnega vseslovenskega projekta Poletna muzejska noč v Mencingerjevi hiši v Krškem pripravili otvoritev zanimive razstave, ki so jo poimenovali »80. so bila leta … v Krškem«. Pod avtorstvo so se podpisale zaposlene v enoti Mestnega muzeja Krško dr. Helena Rožman, kot koordinatorica Nina Sotelšek, Špela Sečnik, Anita Radkovič in Simona Stipič.

Zbiranje gradiva za razstavo so si avtorice razdelile in v kratkih nagovorih predstavile vsaka svoj prispevek. Višja kustosinja Nina Sotelšek je ob odprtju dejala, da je interdisciplinarna in govori o življenju v mestu Krško in na območju občine Krško med leti 1980 in 1991 in zajema čas od smrti Josipa Broza Tita do rojstva nove države Republike Slovenije. Številni zbrani na dvorišču Mencingerjeve hiše so slišali, da so osemdeseta predstavljala tranzitno obdobje pred spremenjenim načinom življenja in postopnim vdorom globalizacije. »V predhodni raziskavi smo se spraševali, kako so občani občine Krško doživljali ta čas in izbrali smo temo, ki na videz sicer velikokrat vzbuja nostalgične občutke, a želimo obiskovalcem ponuditi tudi prostor in izhodišča za premislek o pozitivnih in negativnih vidikih časa, ki je vplival na oblikovanje identitete samostojne države,« je ob tem zapisala Sotelškova.

Direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc pa je izpostavila, da so avtorice razstave želele muzejsko zbirko obogatiti s predmeti, ki bi morda končali v smeteh ali pa ostali skriti na domačih podstrešjih ali v kleteh. »Želeli smo, da Krčani prepoznajo, da je to razstava o njihovem mestu in v njej vidijo sebe ter svojo preteklost,« je še dodala Planinčeva, ki je izrazila zadovoljstvo, da so se v nastajanje razstave aktivno vključili javni zavodi, društva in posamezniki. Pridobljeni predmeti so omogočili takšno postavitev, ki je prikazana v treh prostorih v Mencingerjevi hiši, da obiskovalci spoznajo kontekst politične ureditve v širšem družbeno-zgodovinskem pogledu, osvetljeno je delovanje takratnih upravnih služb ter družbeno-političnih organizacij, viden je vpogled v urbanistično zasnovo mesta Krško in delovanje gospodarstva, šolstva, zdravstva, prostega časa, tudi muzejskih dejavnosti, bralne kulture, glasbe in športa.

Muzejsko postavitev bodo občasno dopolnjevali, na ogled pa bo do 8. februarja 2020. Za prihodnje leto so napovedali izdajo zbornika z razširjenimi besedili vseh sodelujočih avtorjev. Razstavo je odprla krška podžupanja Ana Somrak, za glasbeni pridih pa sta poskrbela člana nekdanje zasedbe leta 1982 ustanovljene skupine Polska malca Đani Kovač in Uroš Srpčič.

M . H., foto: M. H., M. Mirt
 
« Nazaj na seznam
»