Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Začetek obnovitvenih del na mavzoleju Anastasiusa Grüna

Objavljeno: Četrtek, 26.07.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC03392

Mavzolej pridobiva novo podobo.

»Kjer je volja, je tudi pot«, bi lahko zapisali za začetek obnovitvenih del na objektu Mavzoleja Anastasiusa Grüna v Leskovcu pri Krškem. Vse skupaj se je začelo v prvi polovici leta 2017, ko so leskovški kulturniki v okviru svojega poslanstva ohranjanja kulturne dediščine pričeli z aktivnostmi na in okoli Mavzoleja Anastasiusa Grüna, ki leži na bližnjem griču iznad Leskovca pri Krškem, v neposredni bližini leskovškega gradu.

Ob pomoči lastnic objekta in dobrem sodelovanjem z družbo Gozdno gospodarstvo Les d.o.o. iz Ljubljane, ki je pooblaščenka lastnic za upravljanje s predmetno nepremičnino, so v letošnjem letu že izvedli več aktivnosti s katerimi uresničujejo svoj temeljni cilj glede navedenega objekta – ohraniti Mavzolej Anastasiusa Grüna pri »življenju«.

Pričujoče fotografije kažejo, da jim to vsekakor uspeva. Mavzolej v teh dneh dobiva »novo« podobo, ki je bistvenega pomena pri njegovem ohranjanju. Družba GIP Kodrič d.o.o. iz Žadovinka pri Leskovcu ravno v teh dneh na objektu izvaja hidro izolacijska dela, s katerimi se bo zaščitila notranjost spodnjega dela objekta. V letošnjem načrtu obnovitvenih del na objektu pa so še manjše sanacije na njegovem zgornjem delu. Sredstva za obnovo so bila zagotovljena iz več virov (Občina Krško, lastnici nepremičnine gospe Auersperg), koordinacija izvajanja del, za katera je bilo od Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pridobljeno kulturno varstveno soglasje, pa je v domeni Kulturnega društva Leskovec pri Krškem.

Mavzolej, katerega notranjost je za obiskovalce zaprta, obišče vsako leto več obiskovalcev - med njimi so najštevilčnejši učenci osnovne šole Leskovec pri Krškem. Mavzolej Anastasiusa Grüna je v evropskem letu kulturne dediščine eden izmed predmetov projekta ŠC Krško – Sevnica z naslovom »Poišči kulturni zaklad«, v katerega se je vključil tudi Mladinski center Krško. Do Mavzoleja pa vodi tudi »Sadjarska pot«, ki do objekta pripelje obiskovalce iz širše regije.

V kulturnem društvu Leskovec pri Krškem pa so odločeni, da bodo še razširili koncept oživitve Mavzoleja. Imajo že načrt nadaljevanja nujnih vzdrževalnih del v naslednjem letu. Pripravljeno pa imajo tudi vsebinsko oživitev Mavzoleja, ki bo zaživela po zaključku nujnih vzdrževalnih del na objektu.

Janez Kerin, KD Leskovec, foto: Anton Hruševar
« Nazaj na seznam
»