Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek Mega kviza

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Zaključek Mega kviza V četrtek, 9. aprila 2009, smo v Knjižnici Brežice za našo občino organizirali zaključek letošnjega Slovenskega knjižnično-muzejskega MEGA kviza. Kviz je namenjen učencem drugega in tretjega triletja osnovne šole. Njegova osnovna vsebina in namen je spoznavanje znamenitih Slovencev in njihovih spominskih hiš, spoznavanje kulturne dediščine ter spodbujanje branja in sodobne pismenosti. V brežiški občini so kviz v šolskem letu 2008/2009 reševali učenci osnovnih šol Artiče, Bizeljsko, Brežice, Cerklje ob Krki, Dobova in Velika Dolina. Reševanje kviza je delno potekalo v okviru projekta Rastem s knjigo v Knjižnici Brežice, delno pa v šoli pri pouku ali interesnih dejavnostih. Kviz je uspešno rešilo 141 otrok, ki so si tudi pridobili po en žig kateregakoli muzeja, galerije ali spominske hiše, kar je bil pogoj za sodelovanje v žrebanju.

Gostja današnje prireditve je bila znana slovenska večkrat nagrajena mladinska pisateljica Janja Vidmar, s katero smo se pogovarjali njenem življenju in delu. Pomagala nam je tudi, da smo izžrebali iz vsake šole enega reševalca, ki je prejel knjižno nagrado, na koncu pa še dva učenca, ki bosta sodelovala v finalnem žrebanju v Ljubljani, kjer se bosta potegovala za nagrado enotedenske počitnice na morju ali v gorah v enem od počitniških domov ZPMS ali za brezplačni obisk kulturnih ustanov. V končno žrebanje sta se uvrstila Kržan Sergeja in Kržan Domen, oba iz Osnovne šole Brežice. Želimo jima veliko sreče pri žrebanju v Ljubljani, ki bo konec maja (prenos zagotovljen na TV Slovenija v oddaji Enajsta šola-Oddaja za radovedneže).

V drugem delu smo se pogovarjali z gospo Janjo Vidmar, ki je na zabaven način odgovarjala na številna vprašanja mladih reševalcev o njenem življenju in delu. Vsi skupaj smo preživeli lepo in poučno uro.

Knjižnica BrežiceV.M.

« Nazaj na seznam