Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zeleni nahrbtnik v kostanjeviškem vrtcu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Zeleni nahrbtnik v kostanjeviškem vrtcu Ciljna skupina: 83 otrok in 11 strokovnih delavk vrtcaVodja projekta: Maja Škulj, Ana PečarDelovno področje: Narava - skrb za živali

Zeleni nahrbtnik je slovenski projekt, ki otroke opozarja na njim primeren način na vse resnejše okoljske probleme. Vzpodbuja jih k razmišljanju in iskanju rešitev, kako pomagati naravi, da bo preživela in nudila prijetno in zdravo zatočišče vsem živim bitjem.

Namen vključitve v projekt je ozaveščanje in učenje otrok v razvijanju zdravega odnosa do živalskega sveta in pravilni skrbi za živali v naši okolici.Letos smo v vrtcu pri OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki že drugič v našo sredino sprejeli Zeleni nahrbtnik z zmajčkom Jurijem. V nacionalnem ekološkem projektu ZELENI NAHRBTNIK pod okriljem ZPM Krško smo Zeleni nahrbtnik prejeli v jesenskem času. Predali so nam ga prijazni otroci iz podboškega vrtca.

Pri nas je zmajček Jurij bival dober mesec, ko smo se od njega poslovili in ga skupaj z nahrbtnikom predali učencem v OŠ Mihajla Rostoharja v Krško. V projektu je sodelovalo vseh 25 otrok prvega starostnega obdobja in 58 otrok drugega starostnega obdobja. Vsebina okvirne naloge je bila Narava - skrb za živali.

8. oktobra 2008 so nas obiskali podboški vrtičkarji s koordinatorkami projekta. Skupaj z Zelenim nahrbtnikom smo dobili darilca - izdelke, ki so jih naredili s pomočjo svojih vzgojiteljic, in nalogo iz ekologije. Podboški otroci so se nam predstavili s svojim ekološko obarvanim programom. Tudi mi jim nismo ostali dolžni. Pripravili smo jim zanimiv program in jih pogostili. Ko so se podboški otroci poslovili, smo si z zanimanjem ogledali vsebino Zelenega nahrbtnika ter se dogovorili, kaj vse bomo v prihodnjih dneh počeli. NALOGA, ki nam je bila zastavljena:spoznati in poimenovati različne živali v naši sredini,spoznati njihova bivališča,spoznati njihove načine oglašanja,spoznati gibanje različnih živali,spoznati načine hranjenja različnih živali,spoznati družine posamezne živali - mladičke,spoznati življenjske pogoje posameznih živali,spoznati delo veterinarja,spoznati delo lovca,spoznati društvo proti mučenju živali,spoznati živali na kmetiji v bližini. GLOBALNI CILJ:

Spoznavanje pravilne skrbi za domače in gozdne živali v našem okolju. CILJI:· Otrok spoznava pravila lepega vedenja do živali in se uči pravilne skrbi za živali. · Otrok pridobiva izkušnje, kako sam in kako drugi ljudje skrbijo za živali v svoji okolici in sam dejavno prispeva k vzpostavljanju pozitivnega odnosa do živali. DEJAVNOSTI:

V prvem starostnem obdobju so najmlajši otroci spoznavali račke in njihovo domovanje. Ob potoku so jih redno hranili in opazovali, kako se gibljejo, hranijo in oglašajo. Naučili so se pesmice o rački ter izštevanko.

Leto starejši otroci so na prijaznem sosedovem dvorišču spoznavali psa. Opazovali so ga, kakšen je, kako se oglaša, giblje, s čim se prehranjuje. Gospodarica jim je natančno razložila, kako je potrebno za psa skrbeti.

Tretja skupina je imela v gosteh gozdnega ježa. Spoznali so, kakšen je, s čim je njegovo telo prekrito, kaj potrebuje za pravilen in zdrav razvoj. Obiskala je bližnjo kmetijo na Jablancah, kjer je spoznala veliko domačih živali.

Najstarejši skupini sta imeli glede na razvojne značilnosti otrok zahtevnejše naloge. V prvih dejavnostih so spoznavali živali, zbirali slike, jih poimenovali, razvrščali, izdelali plakat o domačih in gozdnih živalih, iskali informacije v knjigah o živalih in leksikonu.

10.11.2008 so obiskali lovca na krmišču fazanov na Malencah. Otroci so spoznali vlogo lovca v skrbi za živali v vseh letnih časih, ne le pozimi. Ogledali so si tudi prežo v naravnem okolju.

11.11.2008 so obiskali Veterinarsko postajo Kostanjevica na Krki, kjer so otroci spoznali delo veterinarke in njeno vlogo pri skrbi za živali. Ogledali so si pripomočke za zdravniške preglede živali in veliko izvedeli o tem, kako ravnati z obolelimi živalmi.

Ob vsaki priložnosti so vrtičkarji zapeli himno Zelenega nahrbtnika.Zeleni nahrbtnik so skupaj z nalogo in majhnim darilcem odnesli v OŠ Mihajla Rostoharja 12.11.2008. Tam so jih pričakali učenci s svojimi vzgojiteljicami in učiteljicami. Drug drugemu in vsi skupaj so ob spremljavi harmonike zapeli nekaj pesmic, se malo posladkali, pogovorili in se polni lepih občutkov vrnili nazaj v Kostanjevico na Krki.

Otroci so bili nad projektom nad zmajčkom Jurijem in Zelenim nahrbtnikom navdušeni in so zelo radi sodelovali pri projektu. Tudi starše velja pohvaliti, saj so se potrudili in otrokom pomagali pri iskanju različnega gradiva in prinašanju hrane za drobne živali.

Drugo leto želimo ponovno gostiti Zeleni nahrbtnik, saj je projekt okoljsko osveščen in poučen, hkrati pa utrjuje vezi med posameznimi vrtci in šolami.

Ana Pečar

« Nazaj na seznam
»