Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zvok godal, pihal in klavirja pričaral čarobne glasbene večere

Objavljeno: Torek, 06.07.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Sonc Festival 2021 (95)

V cerkvi sv. Petra v Radečah so se tri zaporedne julijske večere odvijali vrhunski koncerti klasične komorne glasbe.

Mednarodno uveljavljeni glasbeniki in glasbenice so minuli vikend pričarali prekrasno glasbeno prezenco godalcev in pihalcev na letošnjem že petem Sonc Festivalu, ki se je tri zaporedne večere odvijal cerkvi sv. Petra v Radečah, od koder prihajata snovalca dogodka – Tanja Sonc in Boštjan Lipovšek.

Sonc Festival 2021 (80)

Podest za čelista so izdelali v mizarski delavnici radeškega prevzgojnega doma.

Letošnji nastopajoči v programu so bili poleg idejne vodje in ustanoviteljice Sonc Festivala Tanje Sonc (violina) še umetniški vodja Boštjan Lipovšek (rog), Alexandra Tirsu (violina), Gea Pantner Volfand (viola), Anton Mecht Spronk (violončelo), Iztok Hrastnik (kontrabas), Lorenzo Cossi (klavir), Milena Lipovšek (flavta), Ognjen Popović (klarinet) in Nenad Janković (fagot).

Sonc Festival 2021 (89)

Glasbeni virtuozi so premierno zaigrali tudi skladbo ’Ob sotočju’ domačinke Klare Mlakar, ki je komornemu sestavu tudi dirigirala.

Na sobotnem koncertnem večeru so glasbeni virtuozi premierno zaigrali skladbo ’Ob sotočju’, ki jo je ustvarila študentka kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski Akademiji za glasbo Klara Mlakar iz Radeč. »Skladba Ob sotočju je nastala v letošnjem letu, ker sem ob študiju ugotovila, da pogrešam reko in njene pritoke, ob kateri sem celo življenje odraščala. Skladba je nastala z mislijo na potok Mlinščica, ob katerem stoji hiša mojih staršev, pa na reko Sopota, ki je desni pritok Save ...« je tekla predstavitev nastanka skladbe za godalni kvartet, pihala in klavir, ki je obiskovalke in obiskovalce koncerta spomnila na glasbeno umetnino – skladbo ’Vltava’ češkega skladatelja Bedřicha Smetane.

Vsi trije glasbeni večeri so bili posvečeni spominu na Damijana, očeta Tanje Sonc, ki si je želel, da bi se Sonc Festival odvijal v Radečah, čeprav si je njegova hči ustvarila nov dom v švicarskem Zürichu, kjer je članica orkestra ’Zürcher Kammerorchester’.

V fotogaleriji so izbrani trenutki na sobotnem koncertu, v katerem so nastopili vsi omenjeni glasbeniki in glasbenice.

S. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte