Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

100 let Račana Jožeta Žabkarja, živečega v Moščancih

Objavljeno: Četrtek, 31.12.2020    Rubrika: Lepa leta v Posavju Bralci pišejo
Jože Žabkar_1

Jože Žabkar je na zadnji dan leta 2020 dopolnil častitljivih 100 let.

Na Goričkem dolenjski Prekmurec živi.
Večna mladost in veselje mu žarita iz oči.
Vsaka misel mu pesem iz zakladnice spominov prikliče
in že zapoje – moč glasu pri poslušalcih nasmeh nariše.


Najstarejši pomurski policist, Jože Žabkar, je bil rojen 31. decembra 1920 na Kržiščah pri Raki. Jože je eden od sedmih preživelih otrok. Otroci so se takrat rojevali doma in umrljivost je bila zelo velika. Pravi, da je bil tudi sam kot fantič vedno kaj bolehen, pa je kljub temu dočakal visoko starost.
Jože Žabkar_2

1941. leta je bila družina izseljena v Nemčijo, od koder se je zgodaj spomladi leta 1945, kot prvi iz družine, vrnil domov. Takoj po vojni so ga mobilizirali v narodno milico, nato se je aktiviral in 1. aprila 1948 začel delati kot policist oz. takrat miličnik v civilu na postaji milice v Moščancih. Večkrat s ponosom pove, da so se takrat policisti vozili s kolesi. Leta 1950 je bil premeščen v Šalovce, najprej kot namestnik komandirja, zatem kot komandir postaje. Iz Šalovcev je bil premeščen nazaj v Moščance, kjer sta si z ženo Heleno, ki jo je osvojil s prelepim petjem, zgradila dom. V zakonu sta se jima rodila sinova Jože in Darko, pozneje sta bila oba po očetovem vzoru v službi policije. Po 33-ih letih dela na policiji se je leta 1979 upokojil.

Še danes je Jože čil, postaven gospod, bistrega uma in veselega srca. Še vedno ponosno pravi, da je Dolenjec in da je "Martinkov s Kržišč".

Obisk pri njem zaznamuje njegovo prepevanje fantovskih pesmi njegove mladosti. Je prava zakladnica številnih ljudskih pesmi, tako slovenskih kot tudi nemških. Koliko besedil, koliko kitic hrani njegov spomin!

Ure, preživete v njegovi družbi, navdajo človeka z izjemnim veseljem. Vsaka tema, o kateri se zbrani pogovarjajo, mu vzbudi asociacijo na neko pesem in že na ves glas zapoje. Druženje z njim je balzam za dušo in vir upanja, da je visoka starost lahko tudi tako lepa in optimistična. Visoka starost? To pa ne! Stric Jože pravi, da je še mlad!

Ob čudovitem jubileju, okroglih 100 letih, mu njegovi številni sorodniki, ki ga poznamo in iskreno občudujemo, izrekamo vse najboljše in želimo, da ga še naprej krasita neizmerno veselje do življenja in večna mladost!

Helena Pečarič
« Nazaj na seznam