Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lepa leta v Posavju – Posavska razglednica

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Lepa leta v Posavju Redakcija
1uvodnik

Naše prostrano Posavje …

V rubriko, ki smo jo naslovili Lepa leta v Posavju, bomo poskušali ujeti čim več zanimivosti tiste ciljne populacije, ki se bo tukaj našla, ko bomo odstirali zgodbe posameznikov sedanjega časa, opisovali razne dogodke in v fotogalerijo razprostirali posnetke krajev, narave in njenih trenutnih lepot, ki bogatijo naše območje, zgodbe pa bomo črpali tudi iz preteklosti.

2uvodnik

… je zanimivo …

Naše Posavje …
… se razširja od Radeč, Sevnice, Krškega, Kostanjevice na Krki, Brežic in do Bistrice ob Sotli. V svoji statistični regiji ima v 409 naseljih in nekaj manj kot 75.700 prebivalcev. Povzeto iz leta 2014 (po SURS) je razvidno, da je po številu prebivalcev kot po površini in številu naselij največja občina Krško, ki meri 286,5 km², v 158 naseljih pa živi 25.833 prebivalcev. Občina Brežice leži na 268,1 km² in šteje 24.230 prebivalcev, ki prebivajo v 109 naseljih. Občina Sevnica ima 118 naselij in 17.504 prebivalcev. Občina Kostanjevica na Krki meri 58,3 km², v 28 naseljih pa prebiva 2.427 občanov. Po površini je nekaj manjša občina Radeče, 52 km², kjer v 23 naseljih prebiva 4.307 prebivalcev. Najmanjša je občina Bistrica ob Sotli, 31,1 km² s 1.382 prebivalci v 11 naseljih.

3uvodnik

… in hrani tudi bogato bero običajev.

Že v preteklosti …
… so na našem območju živeli pomembni ljudje, ki so pustili pri nas in tudi na širšem slovenskem močan pečat - Janez Vajkard Valvasor, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič, Josipina Hočevar, Maks Pleteršnik, pa tudi pater Simon Ašič ter kuharski mojster Ivan Ivačič, kakor medaljer Vladimir Štoviček. Spisek znanih osebnosti je dolg, kakor je pestra in zanimiva njihova življenjska pot, pa tudi pot njihovih potomcev.

Osebe iz vsakdanjega življenja, …
… v katerem se lahko znajde vsakdo izmed nas, ki v sebi skriva kakšnega izmed konjičkov, kamor spadajo številne aktivnosti – ribolov, pohodništvo, kolesarjenje, opazovanje žive in nežive narave, ko zacvetijo rože na vrtičkih, balkonih, ali pa se v vrtičku razraste ne samo zelenjava, pač pa tudi pestra paleta začimbnic.

Pri nas premoremo …
… tudi številne kulturne znamenitosti, ki jih povezujejo ustvarjalni ljudje. To so gradovi, muzeji, tudi na prostem, galerije in zbirke, arheološka najdišča, imamo bogato tradicijo običajev, domačih obrti, predvsem pa tudi neokrnjeno naravo. Med nami so vidni edinstveni ekosistemi, redka rastišča rož, pestrost ptic in drugih živali in mnogo energijskih točk, kjer lahko črpamo energijo za vsakdanje življenje. To življenje nam ponuja naš pogled na okolico. Ljudje pišejo zgodbe s svojimi stopinjami, vsakdo je na svoj način poseben in zanimiv.

Najlepše zgodbe …
… piše življenje in prisluhnili jim bomo ter jih objavili in na ta način delili v rubriki Lepa leta v Posavju tudi ostalim, da bomo s tem širili obzorje še zanamcem. Zapisana beseda je večna. Naj bo del te zgodbe tudi vaša, kot pripovedovalca utrinkov iz svoje pretekle in tudi sedanje poti. Mogoče pa boste z nami le kot zvesti spremljevalci našega spletnega portala. Veselimo se srečevanja z vami!

M. H.
« Nazaj na seznam
»