Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prestižna EU nagrada Državljan Evrope za leto 2017 programu Starejši za starejše

Objavljeno: Ponedeljek, 06.11.2017    Rubrika: Lepa leta v Posavju Bralci pišejo
2017 BRUSELJ 1
V sredo, 11. oktobra, je v Evropskem parlamentu v Bruslju potekala svečana podelitev nagrade Državljan Evrope za leto 2017 socialno-humanitarnemu programu ZDUS - Starejši za starejše.

2017 BRUSELJ
Na dolgo pot z avtobusom se je odpravilo 45 prostovoljcev iz cele Slovenije. Pokrajino Posavje sva zastopali pokrajinska koordinatorka Ida Križanec in koordinatorka DU Brežice Ana Kalin. Iz Ljubljane smo krenili 9. oktobra ponoči in prispeli s postanki v Bruselj naslednji dan popoldan, kjer sta nas v Evropskem parlamentu sprejela evropska poslanca Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes. Po sprejemu smo si ogledali parlament in nato dočakali nočitev v hotelu Husa President Park. Po zajtrku nas je Vajglov asistent popeljal peš na ogled znamenitosti mesta Bruselj in nato na kosilo v italijansko restavracijo, ki je bila baje nekoč celo slovenska. Še malo prostega ogleda mesta in ob 17. uri smo odšli skozi vse mogoče preglede na vhodu v veliko dvorano Evropskega parlamenta na svečano podelitev. Nagrado je izročila podpredsednica Evropskega parlamenta Sylvie Guillaume bivši predsednici ZDUS-a dr. Mateji Kožuh, predlagatelju nagrade evropskemu poslancu Ivu Vajglu in podporniku programa dr. Igorju Šoltesu. V poznih večernih urah smo se zopet podali na dolgo pot domov.

Mateja Kožuh, pobudnica projekta, je po podelitvi nagrade v svoji izjavi za medije dejala, da je vesela, da smo vsi prostovoljci projekta prejeli nagrado Državljan Evrope in je Evropska unija prepoznala pomen programa, še preden je to priznanje projekt dobil doma, in upa, da bo to zganilo tiste, ki imajo v Sloveniji odločevalsko vlogo, da se bo program razširil na celotno Slovenijo. Program Starejši za starejše je vsekakor izjemno pomemben projekt tudi za prihajajoče generacije, država pa se obnaša mačehovsko. Za nagrajeni humanitarni projekt je potrebno mnogo več finančnih sredstev. Tudi Ivo Vajgl je poudaril, da bi morala celotna družba bolj prisluhniti, saj bo vedno več starejših ljudi in bodo potrebovali vedno več pomoči. Dr. Šoltes pa je povedal, da je naše prostovoljstvo lahko za zgled Evropski uniji, saj skrbimo za ljudi, ki ostajajo na robu družbe, pristojno ministrstvo pa je v prevelikem razkoraku s slovensko realnostjo in vsega truda prostovoljcev res ne more poplačati samo ta nagrada.

V Zvezi društev upokojencev se program Starejši za starejše izvaja preko lokalnih društev že od leta 2004 v 136 občinah in ga izvaja 3.467 prostovoljcev ter 304 pokrajinski in društveni koordinatorji. V tem času je opravljenih že okrog osem milijonov prostovoljskih ur dela, več kot 900 tisoč obiskov in nudenih več kot 300 tisoč manjših pomoči, starejšim nad 69 let. V Posavju imamo 13 društev, ki so vsa vključena v program in v katerih dela okoli 200 prostovoljcev. V Posavju imamo 11.046 starejših prebivalcev nad 69 let, že vključenih v projekt je 10.551 oseb. Od leta 2008, ko so se vključila prva posavska društva, nekatera kasneje, imamo 39.633 dejanskih prvih in ponovnih obiskov. Veseli smo, da imajo posavske občine posluh za naš projekt, nas podpirajo pri našem delu in tudi finančno pomagajo. Iz občin smo prejeli tudi številne čestitke ob prejemu prestižnega naziva Državljan Evrope.

Program je zasnovan tako, da strokovno usposobljeni prostovoljci skupaj z različnimi strokovnimi službami v lokalnem okolju izvajamo pomoč tistim starejšim, ki jo najbolj potrebujejo. Namen projekta je, da omogočimo starejšim, da ostajajo čim dlje na svojih domovih v domačem okolju, v katerem se najbolje počutijo. Pri prvem obisku od starejše osebe nad 69 let izvemo, kako ta oseba živi na svojem domu in če potrebuje kakšno pomoč. Če pomoč potrebuje, vzpostavimo stik z institucijo, ki to lahko izvede - Center za socialno delo, RK, Karitas, policija, patronaža, Dom upokojencev, ZD, VGC … Nekaterim osebam prostovoljke pri ponovnih obiskih nudijo tudi manjše pomoči – prevoze, dostavo iz trgovine, pomoč pri hišnih opravilih, dostavi hrane, pomoč pri osebni higieni, sprehodih. Zelo veliko pa starejšim pomeni druženje.

Ana Kalin, koordinatorka v DU Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte