Časopis za pokrajino Posavje
26.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dušan Dornik: Občina za vse občanke in občane

Objavljeno: Petek, 19.10.2018    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
dusan dornik (2)

Dušan Dornik ml., kandidat OO SMC Krško za župana

Kot tretji izmed štirih kandidatov za župana občine Krško se je danes popoldan predstavil Dušan Dornik ml., predsednik krškega Lokalnega odbora Stranke modernega centra (SMC). Njegovo kandidaturo podpirajo še Občinska organizacija DeSUS Krško, Občinski odbor SDS ter Stranka za razvoj občin in krajev ROK.

Dušan Dornik ml. iz Krškega, 38-letni odvetnik s samostojno odvetniško pisarno, ob zmagi, za kar je napovedal drugi krog volitev, računa tudi na izvolitev najmanj štirih občinskih svetnikov/ic v občinski svet, za kar se bodo v prvi vrsti kot nosilci list v posameznih volilnih enotah potegovali poleg Dornika še aktualni občinski svetniki stranke SMC Davorin Naglič, Aleš Zajc in Tajana Dvoršek. »V primeru izvolitve želim vpeljati v občino Krško novo vizijo razvoja, ki je bila do sedaj nekako izgubljena,« je dejal za Posavski obzornik, »da se vpeljejo inovativnost, razvoj, socialnost, zdravo življenje ter da se poveča kakovost življenja občank in občanov.« Tudi Dornik zagovarja izvajanje dela investicij na podlagi soodločanja občanov z uvedbo participativnega proračuna, pri čemer je poudaril, da je občina do sedaj premalo naredila na področju investicijskih odhodkov oz. da vlaga več v rekonstrukcije in obnove kot pa nove investicije in da že 20 let zanemarja stanovanjsko politiko: »Osebno pa nikakor ne bi dovolil, da bi mesto Krško in občina izgubila bazen, ta bi moral biti že zgrajen.«

dusan dornik (1)

Podporo Dorniku sta javno zagotovila v imenu občinskih odborov DeSUS in ROK Vlado Bezjak in Mateja Zupan, medtem ko se Jože Olovec, predsednik OO SDS Krško, zaradi zadržanosti na drugem dogodku predstavitve ni mogel udeležiti.

V povezavi s cestno infrastrukturo je mnenja, da je treba izdelati program po odsekih, ki bo temeljil na številkah, da bodo občani natanko seznanjeni, kdaj bo njihov odsek deležen obnove, ob tem pa je mnenja, da je treba zastaviti tudi koncept na področju komunale na način, »da bodo stavbna zemljišča zasledovala komunalo, da bodo cenejši priključki in nižje položnice«. Navedena področja ocenjuje kot trenutno najbolj problematična, izpostavlja pa tudi pomanjkanje tržnih in socialnih stanovanj, saj bi ta omogočila, da bi se več mladega izobraženega kadra odločilo za delo in bivanje v matični občini. S tem v navezavi je izpostavil tudi angažiranost na področju gospodarstva in ustvarjanje donosnih delovnih mest.

Svojo kandidaturo je Dušan Dornik ml. strnil v šest prioritetnih področij, ki bi temeljila na inovativnosti in razvoju, pri čemer je izpostavil avtonomni javni prevoz, zapolnitev gospodarskih con z delovnimi mesti in komunalni koncept za stavbna zemljišča; na gospodarnosti in sociali, to je večjih subvencijah nosilcem samostojnih dejavnosti in gospodarstvu, nižjih komunalnih položnicah in povečanemu črpanju evropskih sredstev; na zdravem in ekološkem načinu življenja, med drugim z e-tržnico ter oskrbovanjem vrtcev in šol z lokalno pridelanimi živili; področju športa bi namenil več sredstev oz. ta postopoma zviševal do pet odstotkov proračuna, pri čemer je izpostavil tudi izgradnjo bazena; področje turizma namerava nadgraditi z aktivno in atraktivno ponudbo za obiskovalce (denimo na gradu Rajhenburg z doživljanjem srednjeveškega način življenja z nočitvami); mnenja je, da je treba sprejeti strateški prostorski načrt vse do leta 2050, se lotiti stanovanjske politike, zmanjšati brezposelnost, povečati subvencije in število mest v vrtcih ter da bi bilo treba glede na zapolnjene kapacitete in dolge čakalne dobe z javno-zasebnim partnerstvom zgraditi še en dom za starejše občane.

Kakor je še poudaril, bo sledil cilju spreminjanja občine Krško na bolje, saj želi, da občina Krško postane »občina za vse občanke in občane«.

B. M.
« Nazaj na seznam