Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

20. maja smo v vrtcu Ringaraja pri OŠ Artiče praznovali 4. svetovni dan čebel

Objavljeno: Torek, 25.05.2021    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
4 Čebelarska pravljica v vrtcu v Artičah
Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije nas je Čebelarsko društvo Brežice povabilo k praznovanju svetovnega dne čebel. Gumbki so skozi zgodbico vzgojiteljice ugotavljali, kako nastane med, nato pa so odtiskovali satje in nanj lepili čebelice iz papirja. Sončki smo ob ustvarjanju ves teden prepevali Slakovo skladbo Čebelar in se zavrteli na melodijo Čukov Če čebelice.

Vsi vrtičkarji pa smo se razveselili obiska čebelarja Tineta Jurečiča, ki je tudi Filipov in Julijin dedek. Vsaki skupini je »pri kozolcu« predstavil, kako čebelice nabirajo cvetni prah in ga prinašajo v panje. Povedal nam je, da obstaja več kot 500 različnih vrst čebel, avtohtona kranjska sivka pa je del slovenske narodne identitete. Sam ima 70 čebeljih družin, v katerih je podobno kot v marsikateri družini doma: mami, ati in veliko otrok. Seveda so v čebelnjaku poleg matice in trotov še drugi poklici, kot so stražarke, graditeljke, čistilke ter druge marljive delavke.
5 Čebelarska pravljica v vrtcu v Artičah

Postavljali smo vprašanja: zakaj se iz posodice kadi, koliko čebel ga je pičilo, ali čebelice res poginejo, ko nas pičijo, kako prinesejo med, ali so čebelice žejne, zakaj ima klobuk … veliko nas je zanimalo. Še posebej pa so nas mikale pisane »pikice« na krožniku. To je bil cvetni prah, ki smo ga poskusili. Dobili smo tudi žličke, da smo jih namočili v kozarček medu ter jih polizali kot sladke lizike, čeprav smo se z medom sladkali že pri zajtrku.

Nato so otroci iskali čebelice na travniku, drugi so se odpravili v gozd, na sprehod, Sončki pa smo ustvarjali čebelarsko pravljico in s kredami risali po asfaltnem dvorišču pred šolo. Čeprav smo stari le tri, štiri ali pet let, smo narisali veliko čebelic, rožic, panjev, čebelnjakov in tudi čebelji vlak.

Nekaj smo pa že vedeli: čebelice so zelo pomembne za naše življenje!

Sončki z vzgojiteljicama Sonjo in Suzano
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte