Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan Zemlje v pišeški karanteni

Objavljeno: Četrtek, 23.04.2020    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
o17
V sredo, 22. 4., smo učenci OŠ Maksa Pleteršnika izvedli še en poseben dan na daljavo. Tokrat smo obeležili svetovni dan zemlje z naravoslovnim dnem.

Naši učitelji (vodja učiteljica Maja Haler) so za nas pripravili tri sklope aktivnosti, mi pa smo iz vsakega sklopa morali narediti vsaj eno dejavnost. V prvem delu nas je čakala družinska akcija na vrtu, njivi, v sadovnjaku ali vinogradu. Pomagati smo morali pri urejanju vrta, grede, sejanju sadik, semen, hkrati pa obiskati gozd, pobrati smeti in nabrati 5 užitnih divjih rastlin. Po fizičnem delu nas je čakala priprava obroka iz lokalnih sestavin ali priprava avtohtone pišeške jedi.
oskrba75
Tristan in Leon sta pripravila podgorsko prežganko. Ožbej in Nace sta skupaj s staro mamo pripravila ajdov kolač po pišeško. Zanj je značilno, da sta testo in skuta v plasteh. Lotili smo se priprave regratove solate z jajci, krompirjem in slanino, zelenjavne juhe, jabolčnega in sirovega zavitka, ajdovega kolača … V tretjem delu pa smo ustvarjali doma v karanteni, in sicer smo lahko pesnili, pisali stripe na temo virusa, izdelovali slike iz semen, testenin, slanega testa, plastelina, šivali maske … Naša učenka Tinkara pa je ravno danes praznovala svoj 12. rojstni dan. Vse čestitke, Tinkara, takole od nas vseh na daljavo.

Spet je za nami zelo zanimiv in pester šolski dan, preživet stran od računalnikov. Naš planet pa nam je tudi hvaležen, da smo naredili kakšno dobro delo zanj in zase. Priznati pa moramo, da se že zelo veselimo prvomajskih počitnic. Verjamemo, da tudi vsi vi. Lepo jih preživite!
 
Novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
 
« Nazaj na seznam