Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dnevi evropske kulturne dediščine: »Včasih je luštno blo … vse Gorjupove poti«

Objavljeno: Sreda, 02.10.2019    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
10.2
Te dni na kostanjeviški osnovni šoli obeležujemo Dneve evropske kulturne dediščine, katerih namen je prikazati različne vidike naše kulture. Dnevi evropske kulturne dediščine so skupna akcija številnih evropskih držav, letos pa potekajo na teme dediščina, umetnost in razvedrilo.

V sklopu kulturnega in tehniškega dneva smo učenci imeli številne delavnice.

Učenci od 6. do 9. razreda smo se v torek, 1. 10. 2019, najprej odpravili do rojstne hiše Jožeta Gorjupa. Jože Gorjup je bil slovenski slikar, kipar in grafik. Rodil se je 20. aprila 1907 in umrl 30. aprila 1932, star komaj 25 let. Poročen je bil s francosko umetnico Marjetko Dufour, s katero sta imela tudi hčerko. Srednjo šolo je obiskoval v Novem mestu. Kiparstvo je študiral pri Ivanu Meštroviću v Zagrebu. Po študiju v Zagrebu je študiral slikarstvo in kiparstvo v Firencah. Njegova najbolj znana dela so: Florentinka, kip Križanega, Salomin ples …  Naslikal je tudi freske v cerkvi sv. Miklavža v Kostanjevici na Krki.
10


Prva skupina osmošolcev je risala  strip o življenju Jožeta Gorjupa, druga pa izdelala fotozgodbo na temo delavnic kulturnega dne. Šesti razred se je odpravil proti kopališču, kjer so odkrivali Gorjupovo življenje v povezavi s Krko in takratno modo s pomočjo starih fotografij. Sedmi razred je spoznal življenje Jožeta Gorjupa, ogledali so si tudi freske, ljudsko šolo, kopališče pri Krki in Gorjupov grob. Ob tem so recitirali pesmi in posneli različne posnetke o otroštvu nekoč in danes. Del učencev sedmega razreda je sodeloval pri izdelavi promocijskega videa šole. Deveti razred si je v cerkvi sv. Miklavža podrobno ogledal freske in kip Križanega. V delavnici so nato poustvarili freske v tehniki voščenk in tempera barv. Dan je bil izredno zabaven in poučen.

Iza Pucelj in Tia Štefanič, 8. razred, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki
 
« Nazaj na seznam