Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dogodkov poln september za pišeške učence

Objavljeno: Torek, 24.09.2019    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
KOZJE
Komaj smo zakorakali v novo šolsko leto, že se je zvrstilo veliko zanimivih dogodkov, na katerih smo bili prisotni tudi učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.

Devetošolci so se takoj na začetku podali na zaključno ekskurzijo v Gardaland, kjer so zelo uživali z brežiškimi vrstniki.

V petek, 20. 9., pa smo bili kar na treh različnih lokacijah. Ekipa treh učencev se je z učiteljico Urško podala v Slovenj Gradec na Unesco mirovniški festival, turistični krožek je na Kozjanskem v labirintu iskal jabolka, dva učenca in učitelj Dejan pa so v Mokronogu ponosni prejeli priznanje – kulturna šola in zastavo, ki bo poleg ostalih krasila vhod v šolsko zgradbo.

V ponedeljek, 23. 9., pa smo v Pišecah gostili Pleteršnikove dneve in sodelovali s kratkim kulturnim programom. Za intervju smo prosili dva udeleženca simpozija, in sicer gospoda Marka Jesenška in gospo Mihaelo Koletnik, oba profesorja mariborske filozofske fakultete. Gospod Jesenšek je povedal, da se Pleteršnikovih srečanj udeležuje že od samega začetka (od leta 1994), je vodja simpozija in za našega rojaka meni, da je najznamenitejše ime Slovenije. Gospa Koletnik se ukvarja z narečji in slovaropisjem. Zanima jo, koliko narečnih besed je Pleteršnik vključil v svoj slovar in kako jih je v slovarju tudi predstavil. Meni, da je njegov slovar neizčrpen vir za knjižnojezikovne in dialektološke raziskave.

A s tem naših dogodkov še ni konec. V soboto, 28. 9., se v Pišecah otvori POT SUVERENOSTI, prva te vrste v Sloveniji. Vljudno vabljeni tudi vsi vi na prireditev ob 9. uri in na pohod, ki bo sledil po njej.

Pa je šele september, le kaj nam bodo prinesli še ostali meseci.

Pika, Lan, Tristan, Leon, Erik, novinarski krožek OŠ MP Pišece
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki